Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σομαλοί ισλαμιστές αναζητούν τους πειρατές που κατέλαβαν το σαουδαραβικό τάνκερ

Σομαλοί ισλαμιστές αναζητούν τους πειρατές που κατέλαβαν το σαουδαραβικό τάνκερ

Δεκάδες Σομαλοί ισλαμιστές έφτασαν στο λιμάνι του Χαραντχίρε, αναζητώντας τους πειρατές που κατέλαβαν το σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ, δηλώνει εκπρόσωπος ισλαμιστών. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν επιβεβαιώνει εάν οι πειρατές ζήτησαν λύτρα ύψους 25 εκατ. δολαρίων.

91

Δεκάδες Σομαλοί ισλαμιστές έφτασαν στο λιμάνι του Χαραντχίρε την Παρασκευή, αναζητώντας τους πειρατές που κατέλαβαν το σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ, δηλώνει εκπρόσωπος ισλαμιστών. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν επιβεβαιώνει εάν οι πειρατές ζήτησαν λύτρα ύψους 25 εκατ. δολαρίων.

«Η Σαουδική Αραβία είναι μουσουλμανική χώρα και η πειρατεία σε πλοίο της αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από ότι σε άλλα πλοία» δήλωσε ο Σεΐχης Αμπντιραχίμ Ίσε Αντοου, εκπρόσωπος ισλαμιστών, στο πρακτορείο Reuters. «Το Χαραντχίρε βρίσκεται κάτω από τον έλεγχό μας και θα κάνουμε κάτι για αυτό το πλοίο» πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ισλαμιστές δήλωσαν ότι θα επιτεθούν στους πειρατές.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιβεβαιώσουν εάν οι πειρατές ζήτησαν λύτρα 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Διάβασα τις αναφορές, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτε», δήλωσε από το Μπαχρέιν ο πλωτάρχης Νέιθαν Κρίστενσεν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει πληροφορίες, αλλά πιστεύει πως το σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά των σομαλικών ακτών στο Χαραντχίρε.

Πληροφορίες ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι πειρατές που έχουν καταλάβει το σούπερ τάνκερ που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ζητήσει λύτρα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας διορία 10 ημερών για την παράδοσή τους.

Έσοδα 150 εκατ. δολαρίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Μόζις Γουετάνγκουλα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Σομαλοί πειρατές έχουν συγκεντρώσει σε λύτρα περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

«Μάθαμε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, λύτρα που υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια δολάρια πληρώθηκαν σε αυτούς τους εγκληματίες και γι αυτό γίνονται πιο θρασείς στις δραστηριότητές τους» δήλωσε ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες να μην καταβάλουν τα λύτρα.

Αρκετές εταιρείες έχουν ζητήσει ήδη από τα πλοία τους να αποφεύγουν να περνούν από τον κόλπο του Αντεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο