
Βίαιη συμπεριφορά έχουν τα παιδιά που επισκέπτονται ιστοσελίδες βίας
Νέα Υόρκη: Τα νεαρά άτομα που εκτίθενται σε βίαια Μέσα είναι πιθανότερο να εκφράζονται με βίαιο τρόπο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Τα νεαρά άτομα που εκτίθενται σε βίαια Μέσα είναι πιθανότερο να εκφράζονται με βίαιο τρόπο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Ομάδα ειδικών από την οργάνωση Internet Solutions for Kids στην Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Μισελ Υμπάρρα εξηγούν ότι «πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη της έκθεσης σε βίαια Μέσα και την βίαιη συμπεριφορά μεταξύ των νεαρών ατόμων. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θεωρεί τα βίαια Μέσα ως τον μόνο πιο εύκολα θεραπεύσιμο παράγοντα κινδύνου».
Οι ερευνητές μελέτησαν στη σχέση βίαιων Μέσων και σοβαρά βίαιης συμπεριφοράς, οριζόμενης ως πυροβολισμός ή μαχαίρωμα κάποιου, κλοπή ή επίθεση με τραυματισμό ή σεξουαλική επίθεση, σε δείγμα 1.588 νεαρών ατόμων 10-15 ετών. Ο μέσος όρος ήταν τα 13 έτη ζωής και το 48% του δείγματος ήταν κορίτσια.
Το 5% αυτών που ερωτήθηκαν ανέφερε ότι είχε εμπλακεί σε κάποιας μορφής βίαια συμπεριφορά τον περασμένο χρόνο, ενώ το 38% δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί τουλάχιστον μια βίαιου τύπου ιστοσελίδα. Με κάθε επιπρόσθετο τύπο βίαιης ιστοσελίδας που ανέφερε ο συμμετέχοντας στην έρευνα, η πιθανότητα βίαιης συμπεριφοράς αυξανόταν κατά 50%.
Τα νεαρά άτομα που δήλωσαν ότι «πολλές, οι περισσότερες ή όλες οι ηλεκτρονικές σελίδες που επισκέπτονταν έδειχναν κανονικούς ανθρώπους να μαλώνουν, να πυροβολούν ή να σκοτώνουν» είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους που δεν επισκέπτονταν βίαιες ιστοσελίδες, να εμπλακούν σε πραγματικά βίαιη συμπεριφορά.
Η πιθανότητα βίαιης συμπεριφοράς επίσης αυξανόταν με τον αριθμό των τύπων βίαιων Μέσων που το νεαρό άτομο χρησιμοποιούσε, αλλά η επίδραση της βίαιης τηλεόρασης, ταινιών, μουσικής, παιχνιδιών ή κινουμένων σχεδίων του διαδικτύου ήταν σαφώς μικρότερη από την ηλεκτρονική βία του ιντερνέτ που αναπαριστούσε πραγματικούς ανθρώπους.
Η διαδραστική φύση του διαδικτύου μπορεί να κρύβεται πίσω από την ισχυρότερη επίδρασή του όταν συγκρίνεται με άλλου τύπου βίαια Μέσα.
Ωστόσο, στην μελέτη δε απαντάται το ερώτημα αν τα βίαια Μέσα μετατρέπουν τα παιδιά σε βίαια άτομα, κατά πόσο τα επιρρεπή στην βία νεαρά άτομα είναι πιθανότερο να αναζητούν την βία μέσω του ιντερνέτ ή πιθανότερο αν τελικά συμβαίνει και τα δύο ταυτόχρονα.
health.in.gr
- Πάτρα: Σοκ από το τραγικό τροχαίο με θύματα πατέρα και γιο – Δεν έδωσε στοιχεία η κάμερα από το κράνος του 52χρονου
- Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου: Γιατί δεν επέτρεψαν τις επαναλήψεις στις «3 Χάριτες» και «Δις Εξαμαρτείν»
- Μεξικό: Στην αποστολή του Μεξικό για το Μουντιάλ 2026 οι Πινέδα και Σάντσες (vid)
- Προς νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Ποιους αφορά
- Meteo: Δορυφορική εικόνα των γαλάζιων θαλάσσιων σχηματισμών στη Λευκάδα
- Το απόλυτο χάος στη Μίλαν: Γίνεται… ομάδα έως τις 16 Ιουνίου ή μπλέκει!

