
Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Κένυας
Σούπερτανκερ σαουδαραβικών συμφερόντων κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές στη Θάλασσα της Αραβίας, στα ανοιχτά της Κένυας. Το πετρελαιοφόρο Sirius Star έχει 25 μέλη πλήρωμα, ανάμεσά τους υπήκοοι Κροατίας, Βρετανίας, Φιλιππίνων, Πολωνίας και Σαουδικής Αραβίας.
51
Σούπερτανκερ σαουδαραβικών συμφερόντων κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές στη Θάλασσα της Αραβίας, στα ανοιχτά της Κένυας. Το πετρελαιοφόρο έχει 25 μέλη πλήρωμα, ανάμεσά τους υπήκοοι Κροατίας, Βρετανίας, Φιλιππίνων, Πολωνίας και Σαουδικής Αραβίας.
Η κατάληψη του πλοίου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον εκπρόσωπο του 5ου Αμερικανικού Στόλου που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν. Πρόκειται για το υπό λιβεριανή σημαία πετρελαιοφόρο Sirius Star που ανήκει στην σαουδαραβική εταιρεία Αramco.
Η επίθεση έγινε 450 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Μομπάσα στην Κένυα, και σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ναυτικό το σούπερτανκερ οδηγείται σε λιμάνι στις σομαλικές ακτές, στο λιμάνι Εϊλ, το οποίο θεωρείται «παράδεισος» των πειρατών και εκεί παραμένουν πολλά πλοία που έχουν καταληφθεί.
Το Sirius Star είναι το μεγαλύτερο πλοίο μέχρι στιγμής που μπαίνει στο στόχαστρο των πειρατών. Τα αυξανόμενα κρούσματα πειρατείας ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής και της Κένυας οδήγησαν στην κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα πειρατείας.
Την περασμένη εβδομάδα ρωσικό και βρετανικό πλοίο απώθησαν από κοινού επίθεση πειρατών στον Κόλπο του Αντεν. Μία ρωσική και μία βρετανική φρεγάτα απέτρεψαν επίθεση πειρατών, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά ενός δανικού πλοίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς της ενέκρινε την πρώτη ναυτική επιχείρηση στην ιστορία της με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας και τον Κόλπο του Αντεν. Η επιχείρηση «Eunavfor Atalanta» αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο με τη συμμετοχή και μίας ελληνικής φρεγάτας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σύνοδος Πρυτάνεων: Παρουσία Zαχαράκη οι εργασίες – «Όχι» των φοιτητών σε ιδιωτικά ΑΕΙ και διαγραφές
- Τουρνάς: Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και το φετινό καλοκαίρι – Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Ολυμπιακός: Η κατάρα της πρώτης θέσης (και άλλες κουταμάρες)
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
