Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Κένυας
Σούπερτανκερ σαουδαραβικών συμφερόντων κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές στη Θάλασσα της Αραβίας, στα ανοιχτά της Κένυας. Το πετρελαιοφόρο Sirius Star έχει 25 μέλη πλήρωμα, ανάμεσά τους υπήκοοι Κροατίας, Βρετανίας, Φιλιππίνων, Πολωνίας και Σαουδικής Αραβίας.
51
Σούπερτανκερ σαουδαραβικών συμφερόντων κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές στη Θάλασσα της Αραβίας, στα ανοιχτά της Κένυας. Το πετρελαιοφόρο έχει 25 μέλη πλήρωμα, ανάμεσά τους υπήκοοι Κροατίας, Βρετανίας, Φιλιππίνων, Πολωνίας και Σαουδικής Αραβίας.
Η κατάληψη του πλοίου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον εκπρόσωπο του 5ου Αμερικανικού Στόλου που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν. Πρόκειται για το υπό λιβεριανή σημαία πετρελαιοφόρο Sirius Star που ανήκει στην σαουδαραβική εταιρεία Αramco.
Η επίθεση έγινε 450 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Μομπάσα στην Κένυα, και σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ναυτικό το σούπερτανκερ οδηγείται σε λιμάνι στις σομαλικές ακτές, στο λιμάνι Εϊλ, το οποίο θεωρείται «παράδεισος» των πειρατών και εκεί παραμένουν πολλά πλοία που έχουν καταληφθεί.
Το Sirius Star είναι το μεγαλύτερο πλοίο μέχρι στιγμής που μπαίνει στο στόχαστρο των πειρατών. Τα αυξανόμενα κρούσματα πειρατείας ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής και της Κένυας οδήγησαν στην κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα πειρατείας.
Την περασμένη εβδομάδα ρωσικό και βρετανικό πλοίο απώθησαν από κοινού επίθεση πειρατών στον Κόλπο του Αντεν. Μία ρωσική και μία βρετανική φρεγάτα απέτρεψαν επίθεση πειρατών, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά ενός δανικού πλοίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς της ενέκρινε την πρώτη ναυτική επιχείρηση στην ιστορία της με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας και τον Κόλπο του Αντεν. Η επιχείρηση «Eunavfor Atalanta» αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο με τη συμμετοχή και μίας ελληνικής φρεγάτας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κάθετος διάδρομος: Ισχνό το ενδιαφέρον στη δημοπρασία για μεταφορά αερίου
- Κακοκαιρία: Δραματική διάσωση δύο εγκλωβισμένων σε ΙΧ που παρασύρθηκε από ρέμα στα Σπάτα
- Άγνοια και εθνικιστικές κορώνες από τη Μαρία Καρυστιανού στην παρθενική παρέμβασή της για τα ελληνοτουρκικά
- Άρης – Λεβαδειακός: Πόσα λάθη έκαναν οι «κίτρινοι» πριν το δεύτερο γκολ
- Νάταλι Πόρτμαν στο Sundance: Καταγγέλλει τη βία της ICE και τους αποκλεισμούς σε βάρος των γυναικών
- Ολυμπιακός: Οι οδηγίες της ΠΑΕ στους οπαδούς για το Άμστερνταμ – Έτσι θα εισέλθουν στο γήπεδο του Άγιαξ



