Τεχνητός χόνδρος και ουσίες που συντελούν στην επούλωση των καταγμάτων παράγονται πλέον εργαστηριακά
Αθήνα: Χόνδρους και ουσίες που προάγουν την επούλωση των οστών κατασκευάζουν πλέον οι επιστήμονες στα εργαστήρια, χάρις στη μοριακή βιολογία, για την αντιμετώπιση των βλαβών του χόνδρου και των καταγμάτων.
Αθήνα: Χόνδρους και ουσίες που προάγουν την επούλωση των οστών κατασκευάζουν πλέον οι επιστήμονες στα εργαστήρια, χάρις στη μοριακή βιολογία, για την αντιμετώπιση των βλαβών του χόνδρου και των καταγμάτων.
Αυτό ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Βασίλης Μπιτούνης και ο γ.γ Νίκος Ζαχαράκης. Η Συνέντευξη Τύπου δόθηκε με την ευκαιρία του 64ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνεδριου, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα 8-11 Οκτωβρίου.
Οι χόνδροι δημιουργούνται από κύτταρα, τα οποία συλλέγουν οι επιστήμονες από τον πάσχοντα, τα καλλιεργούν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα εμφυτεύουν στο σημείο της αρθρώσεως που θέλουν να επουλώσουν.
«Η διαδικασία αυτή έχει απλουστευτεί σημαντικά με την βοήθεια της τεχνολογίας» τόνισε ο κ. Ζαχαράκης και πρόσθεσε «σήμερα ο χρόνος της καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Συγκεκριμένα ενώ θέλαμε στο παρελθόν ένα περίπου χρόνο σήμερα έχουμε το αποτέλεσμα της καλλιέργειας σε σαράντα ημέρες».
Ήδη όπως τόνισαν οι δυο επιστήμονες υποκατάστατα των οστών και μορφογενετικές πρωτεΐνες τοποθετούνται σε τραυματίες με σοβαρά κατάγματα, όπου λείπουν μέρη, προκειμένου η επούλωση να γίνει πιο γρήγορα και ασφαλέστερα. Η βοήθεια από τη μοριακή βιολογία είναι πολύτιμη καθώς η γρήγορη επούλωση των καταγμάτων επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέφουν γρήγορα στην καθημερινή τους ζωή.
Επίσης η επισκευή του αρθρικού χόνδρου με κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο βοηθάει στην αποτροπή δημιουργίας αρθρίτιδας..
«Καθημερινά η βιοτεχνολογία μας δίνει νέα όπλα για να αντιμετωπίζουμε τα ορθοπαιδικά προβλήματα, με κύριο στόχο και σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών» τόνισε απο την πλευρά ο πρόεδρος κ. Μπιτούνης.
Εκτός από αυτά, η φαρέτρα του ορθοπαιδικού με την ανάπτυξη της τεχνολογίας γεμίζει καθημερινά από νέα όπλα, με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου, οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτό στη χώρα μας να είναι πολύ υψηλές, γι’ αυτό έχουμε το χαμηλότερο αριθμό αναπήρων σε σχέση με άλλες χώρες.
Ένα νέο όπλο στη φαρέτρα των ορθοπαιδικών είναι τα νέα απορροφήσημα υλικά που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία για την αποκατάσταση των καταγμάτων των μικρών οστών και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν με νέα χειρουργική επέμβαση. Τα υλικά αυτά κατασκευάζονται από πολυγλυκονικά οξέα.
Επίσης όπως τόνίστηκε από τους δυο επιστήμονες εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ολικές αρθοπλαστικές επεμβάσεις, για την αντικατάσταση των αρθρώσεων είναι πλέον για μια ζωή.
Μέχρι σήμερα τα υλικά αυτά είχαν διάρκεια ζωής 10 με 15 χρόνια και χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς. Σήμερα τα υλικά αυτά έχουν διάρκεια ζωής περισσότερο από 25 χρόνια, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η αντικατάσταση τους, καθώς η φθορά τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτά της προηγούμενης γενιάς. Τα υλικά αυτά γίνονται καλύτερα αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς η βιολογική αντίδραση είναι ηπιότερη.
Ένα επίσης σημαντικό όπλο στα χέρια των χειρουργών ορθοπαιδικών είναι η ρομποτική χειρουργική, η οποία δίνει τεράστιες δυνατότητες στον χειρουργό κατά τη διάρκεια των επέμβασης.
health.in.gr
- Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης
- Γεωτρήσεις στη Φυλή
- Εκτός από πινακίδα κυκλοφορίας δεν είχε και δίπλωμα ο 28χρονος που παρέσυρε αστυνομικό στην Αττική Οδό
- Smart Wellness από την Technogym: Όταν η τεχνολογία συναντά την ανθρώπινη ανάγκη για ευεξία
- Καλά Χριστούγεννα στις κυρίες, τους κυρίους και τους Αγιοβασίληδες του μόχθου
- Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο ιδρύει δήμος της Κρήτης


