
«Πόλεμο» με τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης ανοίγει ο Ταγίπ Ερντογάν
Σε μετωπική σύγκρουση με το μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας (Hurriyet, Milliyet, CNN Turk) βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν· κηρύσσει «εκστρατεία» εναντίον τους, σε μία κίνηση που προσθέτει ερωτηματικά για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
51
O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να μποϊκοτάρουν τα μέσα ενημέρωσης που είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση, σε μία κίνηση που προσθέτει ερωτηματικά για την ελευθερία του Τύπου στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.
Ο Ερντογάν είχε τις τελευταίες εβδομάδες συγκρουστεί με τον μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας Dogan Yayin (Hurriyet, Milliyet, Radikal, Kanal D, CNN Turk, Turkish Daily News) για τις πληροφορίες του σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες φέρεται να ενέχεται η κυβέρνησή του.
Η τελευταία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε σκάνδαλα και κατηγορεί τον όμιλο για εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος της.
«Στη χώρα αυτή τα μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Έτσι προσκαλώ τα μέλη του κόμματος να αρχίσουν εκστρατεία κατά των μέσων ενημέρωσης, τα οποία δημοσιοποιούν εσφαλμένες πληροφορίες» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Ο όμιλος Dogan Yayin, που ελέγχει σχεδόν τα μισά από τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, κάλυψε μία δίκη στην Γερμανία σχετικά με ένα ισλαμικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση εκατομμυρίων ευρώ και για αποστολή μέρους των χρημάτων αυτών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων και σε ένα φιλοκυβερνητικό θρησκευτικό τηλεοπτικό κανάλι.
Την Πέμπτη, τρία ανώτερα μέλη του ιδρύματος, μεταξύ των οποίων ένας Τούρκος, κρίθηκαν ένοχα και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Οι τουρκικές Αρχές άρχισαν έρευνες για πιθανές διασυνδέσεις με την Τουρκία ύστερα από έντονες πιέσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσα ενημέρωσης και μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον όμιλο, που ελέγχεται από τον εκατομμυριούχο Αϊντίν Ντογάν, για «τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης» και εκβιασμό. Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την υπόθεση για διαφθορά, αλλά λιγότερο επιθετικά.
Ο Αϊντίν Ντογάν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι θέλει να τερματιστεί αυτή η διαμάχη και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο δικός του όμιλος, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα Hurriyet και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, δημοσιεύουν μόνο αρνητικά ρεπορτάζ για την κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η… Μεγάλη Δευτέρα του Μουρίνιο: Ανακοινώνει το μέλλον του και όλα «μυρίζουν» Ρεάλ
- Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Βίντεο του Νίκου Ανδρουλάκη στο TikTok
- Sani Men: Ισχυρά, όπως εσύ!
- Η αποστολή του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
- Έργο προστασίας και ανάδειξης του Mon Repos
- Δένδιας: Είμαστε βέβαιοι ότι το drone είναι ουκρανικό – Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα



