Δεκαετής συμφωνία του ομίλου Μυτιληναίου για πώληση αλουμίνας 2 δισ. δολαρίων
Συμφωνία διάρκειας δέκα ετών για την πώληση άνυδρης αλουμίνας παραγωγής της Αλουμίνιον υπέγραψε ο όμιλος Μυτιληναίου με μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες πρώτων υλών, την ελβετική Glencore.
Συμφωνία διάρκειας δέκα ετών για την πώληση άνυδρης αλουμίνας παραγωγής της -θυγατρικής- Αλουμίνιον υπέγραψε ο όμιλος Μυτιληναίου με μία από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες πρώτων υλών, την ελβετική Glencore.
Η αξία της σύμβασης αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 2 δισ. δολαρίων και οι ποσότητες τα 5 εκατ. τόνους.
Η αλουμίνα είναι το ενδιάμεσο προϊόν μεταξύ βωξίτη και αλουμινίου. Για την παραγωγή της χρησιμοποιείται ελληνικός βωξίτης κατά 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% αποτελείται από βωξίτες ειδικών ποιοτήτων, τους οποίους θα προμηθεύει η Glencore με ξεχωριστή σύμβαση.
Πέραν του βωξίτη, βασική πρώτη ύλη είναι ο ατμός, τον οποίο παράγει και προμηθεύει το παρακείμενο εργοστάσιο Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας 334 MW της Endesa Hellas, κατά 50% θυγατρικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου.
Η αλουμίνα θα εξαχθεί σε ευρωπαϊκές, αφρικανικές και ασιατικές χώρες, προσθέτοντας σημαντική αξία στον ελληνικό βωξίτη.
Η μουσική παράσταση «ASTORIA» μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου, εκεί όπου μια μικρή Ελλάδα γεννιέται μέσα σε ένα καφενείο στην καρδιά της Αστόριας και το τραγούδι γίνεται φωνή, παρηγοριά και αντίσταση.