30

Στην έξοδο της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος βρίσκεται ο Γιώργος Ζορμπάς, αφού η υπηρεσία καταργείται και στη θέση της συστήνεται επιτροπή με επικεφαλής εν ενεργεία δικαστικό.

Η κατάργηση της Αρχής προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», το οποίο υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη.

Βάσει του νομοσχεδίου, η υπό κατάργηση Ανεξάρτητη Αρχή μετατρέπεται σε ένα μόνιμο συλλογικό όργανο που θα ονομάζεται «Επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία που επιλέγεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής επιλέγεται πλέον από τη δικαστική εξουσία, ώστε να αποκατασταθεί η αναγκαία συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και της τακτικής Δικαιοσύνης και των Εισαγγελικών Αρχών.

Ορίζεται, επίσης, ότι η Επιτροπή εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, έχει όμως διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Με το σχέδιο νόμου, που εκπόνησε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία τόσο η Τρίτη Κοινοτική Οδηγία 2005/60/ΕΚ και η εφαρμοστική της Οδηγία 2006/70/ΕΚ όσο και Συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force-FATF) που είναι ο αναγνωρισμένος διεθνής φορέας για τη θέσπιση διεθνών κριτηρίων και προτύπων για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης της Siemens κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την αποπομπή Ζορμπά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου τονίζει: «Χθες [Τετάρτη], υπήρξε μια δημοσιοποίηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πρόθεσης του κ. Ζορμπά και της Αρχής της οποίας προΐσταται, της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, για να ανοίξουν λογαριασμοί του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Μαυρίδη, σημαντικών προσώπων στο σκάνδαλο SIEMENS.

»Σήμερα, η κυβέρνηση προχωρά στην αποπομπή του κ. Ζορμπά. Οι πολίτες κρίνουν και, κρίνουν, ποιος έχει πρόθεση συγκάλυψης, ποιος έχει πρόθεση αποκάλυψης στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο».

Επιπλέον, για «αποκεφαλισμό» του κ. Ζορμπά κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εισάγει νέα ήθη στον πολιτικό βίο της χώρας.

«Ελπίζω», πρόσθεσε, «ο κ. Ζορμπάς να μπορέσει να μας πει πριν φύγει τις ακριβείς διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος που εντόπισε να κατευθύνεται στα ταμεία της ΝΔ».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πέρα από τα ερωτηματικά που δημιουργεί η απομάκρυνση του κ. Ζορμπά, το πιο σημαντικό με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, είναι ότι ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία αμερικανικοί τρομονόμοι, τους οποίους έχει υιοθετήσει και η ΕΕ για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος».

«Πράξη πολιτικής εκδίκησης» χαρακτήρισε την απομάκρυνση του Γ.Ζορμπά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, λέγοντας πως η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Ενόχλησε και ενοχλεί η άσκηση καθηκόντων του τόσο στην υπόθεση των ομολόγων, όσο και στην παρούσα υπόθεση της Siemens για την οποία δήλωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως δικαιούται και υποχρεούται», δήλωσε ο κ.Κουβέλης για τον κ.Ζορμπά, τονίζοντας πως η απομάκρυνσή του «είναι δυνατόν να εκφοβίσει και τον οποιονδήποτε άλλο θέλει να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ακόμη πως «η επίκληση από την κυβέρνηση της δήθεν υποχρέωσής της να εναρμονίσει τη σχετική νομοθεσία για την Αρχή της οποίας προΐσταται ο κ. Ζορμπάς με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι και αβάσιμη και προσχηματική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ