Γονιδιακή μετάλλαξη μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του προστάτη
Λονδίνο: Ένα ελαττωματικό γονίδιο που σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού ευθύνεται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Λονδίνο: Ένα ελαττωματικό γονίδιο που σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού ευθύνεται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον Δρ Στήβεν Ναροντ διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη που είναι φορείς του γονιδίου BRCA2 ζουν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για έναν άνδρα με καρκίνο του προστάτη είναι 12 έτη.
Οι Καναδοί ερευνητές μελέτησαν 301 ασθενείς και επικεντρώθηκαν σε δύο σχετικά ελαττωματικά γονίδια, το BRCA1 και το BRCA2, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο της γυναίκας να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού, ενώ σχετίζονται και με τον καρκίνο των ωοθηκών.
Και τα δύο γονίδια μειώνουν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στους άνδρες-φορείς, για τους έχοντες το BRCA1 ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι οκτώ χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.
Το BRCA2 έχει ήδη σχετιστεί με θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του προστάτη, καθώς μελέτη που έγινε στην Ισλανδία έδειξε ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών που ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου ήταν μόλις 2,1 έτη.
Η παρούσα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό.
Περίπου ένας στους 500 άνδρες είναι φορέας του ελαττωματικού γονιδίου BRCA2. Αυτό σημαίνει πενταπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη για τον γενικό πληθυσμό.
health.in.gr
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας στο World Cup, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο (vid)
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442