
«Σήμα» Τρισέ για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων
Νέο «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και εντός του Ιουλίου, έδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δύο αυξήσεις εντός του 2008 προβλέπουν οι αναλυτές.
27
Νέο «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και εντός του Ιουλίου, έδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ευρωτράπεζα είναι σε «υψηλά επίπεδα επαγρύπνησης» σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και είπε ότι οι μεσοπρόθεσμοι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προέβλεψε επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, επιβράδυνση η οποία θα ενταθεί στα μέσα του 2008. Ωστόσο, τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένουν «ισχυρά».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους λόγους για το ράλι του πετρελαίου και των αγροτικών εμπορευμάτων, ο κ. Τρισέ είπε ότι η βασική αιτία δεν είναι η κερδοσκοπία, αλλά οι ανησυχίες για την προσφορά και τη ζήτηση.
Πάντως, σύμφωνα με όσα λένε παράγοντες της αγοράς στο Bloomberg, η έμμεση δήλωση της ΕΚΤ ότι θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά (κατά 0,25% σε 4,25%) είναι «μπλόφα», καθώς περιμένουν δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2008 και μία ακόμα έως τον Μάρτιο του 2009.
«Θα γίνουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων» είπε στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της AXA Investment Managers, Φραντς Βένζελ. «Το αν αποκαλείς αυτό σειρά αυξήσεων ή όχι» είναι ασήμαντο, προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο, λίγο πριν τις συνομιλίες – Στους 22 οι νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Χαλκιδική: Εντοπίστηκε ο 13χρονος που είχε εξαφανιστεί από τα Μουδανιά – «Είναι καλά στην υγεία του»
- Έξι δραστηριότητες που κάνουν καλό στη σχέση
- ΑΑΔΕ: Έρχονται ραβασάκια για «αμαρτίες» του παρελθόντος – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
- Εγνατία: Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός φορτηγού – Ξήλωσε πεζοδρόμιο 50 μέτρων
