Καλές σχέσεις με το Φανάρι αλλά με σεβασμό του Αυτοκέφαλου, η θέση της ΔΙΣ
Το σεβασμό της Πράξης του 1928 για το καθεστώς τον λεγόμενων Νέων Χωρών επαναβεβαίωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνει πλήρως σεβαστή η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλαδός. Για την ομοφυλοφιλία επανέλαβε για άλλη μία φορά την αντίθεσή της.
37
Το σεβασμό της Πράξης του 1928 για το καθεστώς τον λεγόμενων Νέων Χωρών επαναβεβαίωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνει πλήρως σεβαστή η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλαδός. Για την ομοφυλοφιλία ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά την αντίθεσή της.
Η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε την Τρίτη υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην ατζέντα τη συνάντησης δεν τέθηκα τελικά η συμφωνία του Φαναρίου που αφορά στην ενσωμάτωση της Πράξης του 1928 στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ήθελαν ορισμένες αρχικές εκτιμήσεις.
Σχετικά με το θέμα η ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρει ότι «από την συζήτηση διεπιστώθη ότι σταθερά σημεία αναφοράς και συμφωνίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος παραμένουν ο σεβασμός και η τήρηση του Πατριαρχικού Τόμου του 1850 και της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928, που η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επαναβεβαίωσε διά της Αποφάσεώς Της, κατά την έκτακτη Συνεδρία Αυτής της 28ης Μαΐου 2004, η συνεργασία στο επίπεδο των Αντιπροσωπειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα σχέσεων και συνεργασίας μετ αυτής» επισημαίνοντας τη «σημασία της ενότητος μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος, τηρουμένων των δικαιοδοσιών κατά την παραδεδομένη και κανονική τάξη».
Παράλληλα όμως η ΔΙΣ σπεύδει να διευκρινίσει «προς όσα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου ελέχθησαν διετυπώθη η θέση ότι πρέπει να παραμείνει πλήρως σεβαστή η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Για το θέμα των ομοφυλόφιλων που βρίσκεται στην επικαιρότητα μετά τον γάμο δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο, η ΔΙΣ κρτάησε χαμηλούς τόνους και η ανακοίνωση της ήταν αρκετά λιτή: «Η ομοφυλοφιλία αποτελεί παράβαση του θελήματος του Αγίου Θεού και της διδασκαλίας του Ευαγγελίου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιες οφειλές υπάγονται, πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
- Greece Extends Deadlines for Home Energy Upgrade Schemes
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Τσιτσιπάς: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου»
- Μύκονος: Γιωτ των 220 εκατομμυρίων ευρώ αγκυροβόλησε στην Ψαρρού – Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- Λίβανος: Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Αούν – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ
- Δούρου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάμε στις εκλογές είτε με ενωτικό ψηφοδέλτιο με όσους θέλουν, είτε αυτόνομα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442