98

Δέσμιες του Γκουαντάναμο μοιάζουν οι ΗΠΑ καθώς παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θέλουν να κλείσουν τη φυλακή, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, οι ΗΠΑ προσπαθούν να στείλουν 70 φυλακισμένους από το Γκουαντάναμο πίσω στην πατρίδα τους όμως είτε οι χώρες καταγωγής τους δεν τους δέχονται πίσω, είτε αν τους δεχτούν, ενδέχεται να τους ελευθερώσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει γίνει δέσμια αυτού του θέματος, προσθέτοντας ότι καλείται να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο στην ουσία δεν την αφορά.

«Τι κάνεις με 70 και 80 άτομα τα οποία δεν μπορείς να απελευθερώσεις, ούτε να καταδικάσεις αλλά ούτε και να στείλεις στην πατρίδα τους;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 36 πρώην τρόφιμοι που απελευθερώθηκαν από το Γκουαντάναμο, επιβεβαιώθηκε ή υπάρχουν υποψίες ότι ανέπτυξαν και πάλι τρομοκρατική δράση.

Η αντίδραση των Δημοκρατικών ήταν έντονη σε αυτές τις δηλώσεις και γερουσιαστής του Κόμματος δήλωσε : «τίποτα από αυτά που είπατε μπορεί να σας δικαιολογήσει για το γεγονός ότι ο κόσμος δεν μας εμπιστεύεται πια».

«Μας αποκαλούν υποκριτές, ότι έχουμε διπλούς νόμους, νόμους για κάποιους και νόμους για κάποιους άλλους», προσέθεσε η γερουσιαστής.

Έντονη ανησυχία για τις φυλακές του Γκουαντάναμο και για την τύχη των κρατουμένων δείχνουν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι δεν τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ