Κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ για τους μεσήλικες με υψηλή χοληστερόλη
Ουάσιγκτον: Η υψηλή χοληστερόλη στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με έρευνα που υπογραμμίζει τη σημασία των παραγόντων υγείας στην μέση ηλικία για τον κίνδυνο εγκεφαλικής πάθησης.
Ουάσιγκτον: Η υψηλή χοληστερόλη στους μεσήλικες αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με έρευνα που υπογραμμίζει τη σημασία των παραγόντων υγείας στην μέση ηλικία για τον κίνδυνο εγκεφαλικής πάθησης.
Όπως αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η Δρ Αλίνα Σολομον και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Κουόπιο της Φιλανδίας μελέτησαν 9.752 άτομα στην βόρεια Καλιφόρνια και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν υψηλή χοληστερόλη μεταξύ 40 και 45 ετών είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα με χαμηλή χοληστερόλη να εκδηλώσουν μετέπειτα νόσο Αλτσχάιμερ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια που δεν προοδεύει μέσα σε μια νύχτα. Έχει μακρά προκλινική φάση (σιωπηλή φάση). Οι παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο μερικές φορές εκδηλώνονται μετά από δεκαετίες.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πλέον συχνή μορφή άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων και οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην κατανόηση της αιτιολογίας και των παραγόντων κινδύνου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρούσα έρευνα ανακοινώθηκε μια εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση μιας άλλης έρευνας που έδειξε ότι η μεγάλη περίμετρο μέσης στην μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μετέπειτα εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας.
Η Δρ Ρέιτσελ Γουίτμερ και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Έρευνας του Kaiser Permanente στο Όκλαντ της Καλιφόρνια εξηγεί ότι «η χοληστερόλη είναι ένα κομμάτι του παζλ. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση και παχυσαρκία. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κανείς, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος».
Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στην μέση ηλικία είναι παράγοντας κινδύνου μετέπειτα εκδήλωσης άνοιας, αλλά δεν είχε επικεντρωθεί στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πάντως τα άτομα στην παρούσα έρευνα είχαν υποβληθεί σε λεπτομερή εκτίμηση της υγείας τους με ερωτηματολόγια για την περίοδο 1964-1973, όταν ήταν 40-45 ετών, περιλαμβανομένων μετρήσεων της χοληστερόλης. Οι ερευνητές μελέτησαν στη συνέχεια τις μετρήσεις της χοληστερόλης των 504 ατόμων που δεκαετίες αργότερα εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ.
Η υψηλή χοληστερόλη αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Η σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία και η διατροφή με πολλά λιπαρά συντελούσε σε αυξημένη χοληστερόλη.
Η σχέση μεταξύ χοληστερόλης και καρδιαγγειακής νόσου είναι πολύ καλά αντιληπτή. Το νέο στοιχείο είναι ότι η καρδιακή υγεία μπορεί να παράσχει προστασία και στον εγκέφαλο.
health.in.gr
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο οι μάγκες με τα μπλε
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
- Μητσοτάκης για την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO: «Από σήμερα γίνεται βουνό ολόκληρης της ανθρωπότητας»
- Μπάρμπαρα Ρούμπιν – Η έφηβη σκηνοθέτις που ένωσε τους Άντι Γουόρχολ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Μπομπ Ντίλαν
- Μεγάλες στιγμές για τον Tσιμίκα που έπαιξε ως αρχηγός της Λίβερπουλ στο φιλικό με τη Σάντερλαντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442