Νέα Υόρκη: Συγκριτικά με τις υγιείς γυναίκες, οι πάσχουσες από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 και αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένα είδος αμινοξέος που σχετίζεται με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.

Το έλλειμμα βιταμίνης Β6 φαίνεται να είναι αποτελέσμα του τροποποιημένου μεταβολισμού, όχι της μειωμένης διατροφικής πρόσληψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι καθώς τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 πέφτουν και την ομοκυστεΐνης αυξάνονται, η κατάσταση ανικανότητας αυξάνεται.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αιτιολογία του αυξημένου κινδύνου, ωστόσο, παραμένει άγνωστη αφού υπάρχουν στοιχεία ότι οι παραδοσιακοί καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη, είναι πιο συχνοί στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Επιπλέον, μέσω μηχανισμών που παραμένουν άγνωστοι, η ομοκυστεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Στοιχεία από αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης είναι τροποποιημένος στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που με τη σειρά του μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στο πως γίνεται η επεξεργασία της βιταμίνης Β6. Τυπικά τα επίπεδα της βιταμίνης πέφτουν και της ομοκυστεΐνης αυξάνονται.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β6 στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά δεν παρείχε επαρκή στοιχεία για τον καθορισμό αν αυτό ήταν απλά ένα αποτέλεσμα των χαμηλό επιπέδων της βιταμίνης Β6 στη διατροφή.

Η Δρ Καθλίν Γουλφ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και η Δρ Μελίντα Μανορ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 18 ασθενείς και 33 υγιή άτομα, μελέτησαν τα διατροφικώς προσλαμβανόμενα επίπεδα των βιταμινών Β και διαπίστωσαν ότι δεν είναι μειωμένα στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ωστόσο εξακολουθούν να πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β6. Επίσης είχαν αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν χρησιμοποιούσε συμπληρώματα βιταμίνης Β.

Τα συνολικά επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης ήταν χαμηλότερα στους πάσχοντες συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Aρα οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ενδεχομένως να χρειάζονται να πάρουν περισσότερη βιταμίνη Β μέσω διατροφής, συμπληρωμάτων, ή εμπλουτισμένων τροφών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και τα μη εσπεριδοειδή φρούτα.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο