36

Η περυσινή βρετανική μελέτη που έδειχνε ότι ορισμένα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά δεν επιβεβαιώθηκε από τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Η Αρχή, με έδρα την Πάρμα της Ιταλίας, αναφέρει ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να αλλάξει την αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση των εν λόγω χρωστικών και συντηρητικών.

Το 2007, υπενθυμίζει το Reuters, ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, είχε δημοσιεύσει μελέτη σε 300 παιδιά σύμφωνα με την οποία

ορισμένα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα υπερκινητικότητας σε μικρές ηλικίες.

Με τη βοήθεια παιδοψυχιάτρων, αλλεργιολόγων και στατιστικολόγων, η Αρχή καταλήγει τώρα στο συμπέρασμα ότι η βρετανική μελέτη πάσχει από «σημαντικές αβεβαιότητες» και «προσφέρει περιορισμένες μόνο ενδείξεις ότι το μείγμα πρόσθετων που εξετάστηκε είχε μικρή επίπτωση στην κινητικότητα και την προσοχή ορισμένων παιδιών».

Η Αρχή θεωρεί ότι ορισμένα άτομα ίσως παρουσιάζουν ευαισθησία στα εν λόγω πρόσθετα, ωστόσο «δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να εκτιμηθεί πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι αυτή η ευαισθησία στον γενικό πληθυσμό».

Ανεξάρτητα από τη βρετανική μελέτη, η Αρχή επανεξετάζει όλες τις χρωστικές τροφίμων κατά περίπτωση και οι ουσίες που ενοχοποιεί η βρετανική μελέτη περιλαμβάνονται σε αυτή την επανεξέταση.

Τα πρόσθετα που εξετάστηκαν είναι οι χρωστικές Ε110 (κίτρινο-πορτοκαλί S), Ε122 (καρμοϊζίνη), Ε102 (ταρτραζίνη), Ε124 (πονσώ 4R) , E104 (κίτρινο κινολίνης), Ε129 (ερυθρό Allura AC) και το συντηρητικό Ε211 (βενζοϊκό νάτριο).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ