Αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Αμετάβλητο στο 4% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, καθώς εξακολουθεί να ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού. Σταθερά στο 5,25% τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας. Δηλώσεις Τρισέ.
27
Αμετάβλητο στο 4% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, καθώς εξακολουθεί να ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι θα διατηρηθεί η υψηλή αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές εξαιτίας της κρίσης στην αγορά των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.Οι περισσότεροι, πάντως, προβλέπουν, ότι θα μειωθούν στο 3,75% (τουλάχιστον) έως τα τέλη Ιουνίου.
Ο Ζ-Κ. Τρισέ ανέφερε ακόμη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι αυξημένες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα ορίζοντα, με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο στο 3,2%. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και των αγροτικών προϊόντων.
«Η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο» ανέφερε ο Ζ-Κ.Τρισέ και πρόσθεσε ότι «η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις τις προσεχείς εβδομάδες».
Ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε τις αναθεωρημένες -προς τα κάτω- προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης (2% και 2,1%) και του πληθωρισμού (2,5%) το 2008 και το 2009. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ετήσιος πληθωρισμός θα κυμανθεί το 2008 μεταξύ 2,6% και 3,2% και το 2009 μεταξύ 1,5% και 2,7%.
Αμετάβλητα, επίσης, στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μουσείο Μπενάκη: Η ελληνικότητα, η ιδέα, ο άνθρωπος
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
- Μέριλιν Μονρόε – 24 ώρες πριν τον θάνατό της είχε υπογράψει για την παραλαβή επίπλων
- Σεισμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ομαδική αγωγή παικτών κατά της FIFA για δισεκατομμύρια ευρώ
- «Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442