
Κίνδυνος σωματικών περιορισμών για τους ηλικιωμένους διαβητικούς
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σωματικών περιορισμών που απειλούν την ανεξαρτησία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σωματικών περιορισμών που απειλούν την ανεξαρτησία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεντφορντσάιρ με επικεφαλής τον Δρ Αλαν Σινκλέρ διαπίστωσαν μελετώντας 800 ενήλικες, 65 ετών και άνω, ότι αυτοί που είχαν διαβήτη ήταν πιθανότερο να έχουν προβλήματα με το περπάτημα και τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως κάνουν μπάνιο, να ανέβουν σκάλες ή να φορέσουν τα ρούχα τους.
Συνολικά, το 46% των διαβητικών χρησιμοποιούσαν κάποιας μορφής βοήθεια, όπως μπαστούνι. Το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα χωρίς διαβήτη ήταν 31%.
Επιπλέον 4% των διαβητικών ήταν εξαρτώμενοι από κάποιον άλλο ενώ μόνο το 1% των ατόμων χωρίς διαβήτη είχαν ανάγκη φροντίδας.
Οι σχετιζόμενες με τον διαβήτη νευρικές βλάβες και η εξασθενημένη ροή του αίματος προς τα κάτω άκρα ενδεχομένως να παίζει ρόλο στα υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων βαδίσματος.
Οι συμμετέχοντες της έρευνας που έπασχαν από διαβήτη έτειναν επίσης να έχουν περισσότερες συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως υπέρταση και ιστορικό εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, που ενδεχομένως να συντελεί στους σωματικούς περιορισμούς.
Όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι οι ηλικιωμένοι διαβητικοί χρειάζονται βοήθεια, πέρανα της σωστής μέτρησης του σακχάρου. Μάλιστα, χρειάζεται περισσότερη προσοχή ως προς την εξασθενημένη λειτουργικότητα των κάτω άκρων.
Η σωματική άσκηση, ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, είναι αποδοτικές για τους ηλικιωμένους διαβητικούς. Ενδεχομένως η σωματική άσκηση να βελτιώνει όχι μόνο τον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και την κινητικότητά τους.
health.in.gr
- Σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά του Αγίου Πνεύματος – Τι ισχύει για λοιπά καταστήματα και επιχειρήσεις
- Το όμορφο βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με τις στιγμές μετά τον τελικό της Euroleague
- Μηχανική βλάβη στο Flying Cat 4 πριν τον απόπλου από τον Πειραιά – Ταλαιπωρία για 436 επιβάτες
- Μήπως τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να «κλέψει» τις δουλειές μας;
- Περιφερειακή Υμηττού: Η στιγμή που το τουριστικό λεωφορείο τυλίγεται στις φλόγες – «Δύο λεπτά τρόμου με κλειδωμένες πόρτες»
- Η ζωή των νέων Ρώσων μέσα από τις φωτογραφίες της Kristina Rozhkova – «Φαντασία, δυσφορία κι αποξένωση»
