Πέμπτη 14 Μαϊου 2026
weather-icon 21o
Απώλειες περίπου 2% στο Χρηματιστήριο έπειτα από τη σχεδόν τετράωρη διακοπή

Απώλειες περίπου 2% στο Χρηματιστήριο έπειτα από τη σχεδόν τετράωρη διακοπή

Ξεκίνησαν ξανά στις 14.45 μ.μ οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά από τις 10.52 το πρωί της Δευτέρας, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα διαπραγμάτευσης. Ο γενικός δείκτης τιμών παρουσιάζει απώλειες περίπου 2%.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Ξεκίνησαν ξανά στις 14.45 μ.μ οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά από τις 10.52 το πρωί της Δευτέρας, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα διαπραγμάτευσης.

Ο γενικός δείκτης τιμών στις 15.00 η ώρα βρισκόταν στις 4.039,80 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 2,26%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 94,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι εξής: των Πρώτων υλών κατά 3,61%, των Κατασκευών κατά 3,33%, του Πετρελαίου-Αερίου σε ποσοστό 3,30%,των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 3,26% και των Τραπεζών κατά 3,03%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,61%,της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει απώλειες κατά 2,44% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,37%.

Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται, 21 ενισχύονται, 183 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Το πρόβλημα ανέκυψε λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην Τράπεζα της Ελλάδος που επηρεάζει και βασικές λειτουργίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μόλις το πρόβλημα αποκατασταθεί, θα εκδοθεί ανακοίνωση από το ΧΑ.

«Δεν λειτουργούν τα συστήματα πληρωμών της τράπεζας, δεν λειτουργεί το σύστημα διακανονισμού των ομολόγων, δεν λειτουργεί η ΗΔΑΤ [ως αποτέλεσμα της απεργίας]», είπε στο Reuters ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος, διευθυντής στη διεύθυνση εργασιών Δημοσίου της ΤτΕ.

Η δοίκηση του ΧΑ δεν αποκλείεται να αποφασίσει την παράταση της συνεδρίασης.

Επίσης, το Χρηματιστήριο της Κύπρου ανακοίνωσε ότι λόγω του τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης ΟΑΣΗΣ στην Αθήνα, η έναρξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης δεν άρχισε κανονικά γιατί όλα τα μέλη του ΧΑΚ δεν έχουν πρόσβαση στο λογισμικό ΟΑΣΗΣ.

Η πορεία μέχρι τη διακοπή

Ο γενικός δείκτης υποχωρούσε μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης κατά 2,47% στις 4.030,88 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34,3 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και εν όψει της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2007 από την Εθνική (-2,76% στα 35,20 ευρώ) και την ATEbank (-2,34% στα 33,34 ευρώ) την Τρίτη.

Πτώση άνω του 3% σημειώνουν οι Κύπρου (-3,48% στα 7,76 ευρώ), Πειραιώς (-3,85% στα 19 ευρώ), Alpha (-3,18% στα 19,46 ευρώ), Eurobank (-3,77% στα 18,38 ευρώ) και Marfin Popular (-4,64% στα 6,16 ευρώ).

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η ΔΕΗ (-0,99% στα 27,92 ευρώ), ΟΤΕ (-1,95% στα 18,10 ευρώ) και ΟΠΑΠ (-3,60% στα 20,90 ευρώ).

Ο FTSE/ASE 20 υποχωρεί κατά 3,07%, ο FTSE/ASE Mid 40 κατά 2,42% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 κατά 1,71%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Μαϊου 2026
Cookies