Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο μητροπολίτης Θηβών εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος

Ο μητροπολίτης Θηβών εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος

Ο κ. Ιερώνυμος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Η εκλογή έγινε στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στην πρώτη ο Ιερώνυμος είχε συγκεντρώσει 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Ο μέχρι σήμερα μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας έλαβε στο β γύρο 45 ψήφους. Ικανοποίηση στο Φανάρι.

30

Ο κ. Ιερώνυμος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Η εκλογή έγινε στη δεύτερη ψηφοφορία. Στο μήνυμά του, ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε το Θεό και τους αρχιερείς, αποδοχόμενος με αυτόν τρον τρόπο τη νέα του θέση.

Ο μέχρι σήμερα μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας έλαβε στο β γύρο 45 ψήφους. Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος έλαβε 27 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και δύο λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί Aρχιεπίσκοπος από τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.

Τέσσερις μητροπολίτες δικδίκησαν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμο, Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί έγινε γνωστό ότι η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη με τον μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο να προηγείται με 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης. ΟΘεσσαλονίκης Ανθιμος έλαβε επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος.

Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών όπου διεξήχθη η ψηφοφορία. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα. Η κεντρική πόρτα άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί βγήκαν έξω, φωνάζοντας το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου.

«Η διαδικασία ήταν άψογη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα δίδαξε δημοκρατία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον άξιο νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος» δήλωσε ουπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, που παρέστη στη διαδικασία εκλογής.

Η Ιερά Σύνοδος θα ανακοινώσει και επισήμως, την Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, ενώ εντός πέντε ημερών θα πρέπει να δοθεί η διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα γίνει η ενθρόνιση στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

hspace=10Ικανοποίηση στο Φανάρι

Την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ. Ιερώνυμου εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη, τονίζουν στο Φανάρι αναφέροντας χαρακτηριστικά «προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία».

Οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών. Ο νυν μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν.

Παράλληλα, θερμούς χαιρετισμούς και «από καρδιάς συγχαρητήρια» απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εκλογή του ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή εξ ονόματος της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Συγχαρητήρια επιστολή δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και από τον Χρυσόστομο Κύπρου.

Αρχαιολόγος και Θεολόγος

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε το 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Eίναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Γκρατζ Αυστρίας και στο Ρέγκενσμπουργκ και το Μόναχο της Γερμανίαςhspace=10.

Χειροτονήθηκε το 1967 διάκονος και πρεσβύτερος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978) και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (1978-1981).

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1981. Διεκδίκησε το 1998 τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όταν εξελέγη ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Τάχθηκε κατά των λαοσυνάξεων για το θέμα των ταυτοτήτων το 2001, ενώ διαφορετική στάση σε σύγκριση με την πλειονότητα των μητροπολιτών κράτησε στα τέλη του 2006 και στις αρχές του 2007 όταν παρ ολίγον να επαναληφθεί σύγκρουση Φαναρίου- Ελλαδικής Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

Εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Το 2005 εξέδωσε τον πρώτο τόμο της σειράς «Χριστιανική Βοιωτία» που αναφέρεται στην εμφάνιση του χριστιανισμού στη Βοιωτία. Ετοιμάζει άλλους δύο τόμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024