
Αντισυνταγματικό το πλαφόν στην τιμή βασικών ειδών στα κυλικεία
Το Δ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τον καθορισμό ανώτατων τιμών πώλησης των εμφιαλωμένων νερών και άλλων βασικών ειδών που πωλούνται σε κυλικεία στα αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία κλπ.
53
Το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ αριθμ. 366/2008 απόφασή του ακύρωσε το άρθρο 3 της από 31/08/05 απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και τη σχετική αγορανομική διάταξη που αφορά τον καθορισμό ανωτάτων τιμών πώλησης των εμφιαλωμένων νερών (εγχώριων και μη), καφέδων, σάντουιτς και τοστ, καθώς και των ροφημάτων (τσάι) που πωλούνται στα αεροδρόμια, πλοία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, νοσοκομεία, κλινικές, Πανεπιστήμια, Σχολές, κινηματογράφους και θέατρα.
Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 5 που καθιερώνουν το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, η καθοριζόμενη ανώτατη τιμή πώλησης προϊόντων «όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής ή εμπορίας ορθολογικώς οργανωμένης επιχειρήσεως στον οικείο κλάδο παραγωγής ή εμπορίας, όπως το κόστος αυτό διαμορφώνεται υπό συγκεκριμένες, από άποψη τόπου και χρόνου, οικονομικοτεχνικές συνθήκες, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και εύλογο, επίσης από ορθολογικώς οργανωμένη επιχείρηση προσδοκώμενο, ποσοστό κέρδους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Paramount: Προς ολοκλήρωση συγχώνευσης με Warner Bros, παρά την αγωγή
- Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία έφτασε τα 37 σερί παιχνίδια αήττητη και ισοφάρισε την Ιταλία
- Η Παλαιστινιακή Αρχή σε οικονομική ασφυξία
- Σε ισχύ ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός του Ορμούζ
- Έκανε το 3/3 σε ημιτελικούς κόντρα στους Γάλλους η Ισπανία
- Δημοσκόπηση: Σε απόσταση αναπνοής ΝΔ – ΕΛΑΣ στην Αχαΐα – Αλλάζει τις ισορροπίες το «κόμμα Σαμαρά»



