
Όλοι νικητές από κοινά αποδεκτή λύση, διαμηνύει η Ντ.Μπακογιάννη στην ΠΓΔΜ
Τη θέση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από μία κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας, τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή προοπτική επιτυχγάνεται με την εκπλήρωση μίας σειράς κριτηρίων.
28
Τη θέση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από μία κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας, τονίζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Utrinski Vesnik της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή προοπτική επιτυχγάνεται με την εκπλήρωση μίας σειράς κριτηρίων.
«Η Ελλάδα δεν έχει περιχαρακωμένες θέσεις. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, αποδεχομένη ότι αυτή θα είναι στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας. Δυσκολεύομαι να καταλάβω, μετά από αυτό το πολύ σημαντικό για την Ελλάδα βήμα, την άρνηση της κυβέρνησής σας να κάνει και εκείνη το δικό της αντίστοιχο βήμα» υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών.
Σε ερώτηση εάν ο Μάθιου Νίμιτς, που θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, έχει εξαντλήσει όλες τις προτάσεις που κατά περιόδους έχουν απορριφθεί από την Αθήνα ή τα Σκόπια, η κα Μπακογιάννη απαντά: «Εάν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει χώρος για νέες ιδέες δεν θα ήμασταν μέσα στη διαπραγμάτευση. Υποστηρίζουμε τη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και του κυρίου Νίμιτζ» σε ό,τι αφορά την επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος.
Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στη γειτονική χώρα περί «εκβιασμού» ότι η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ περνά από τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα, η κα Μπακογιάννη υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ οι δύο χώρες έχουν αναλάβει από κοινού μια υποχρέωση να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτή λύση και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή προοπτική επιτυγχάνεται με την εκπλήρωση μίας σειράς κριτηρίων.
«Η συμμετοχή στην ίδια αμυντική οικογένεια, το ΝΑΤΟ, όπως και η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προϋποθέτουν σχέσεις καλής γειτονίας, σεβασμό του ενός για τον άλλο, επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να δηλητηριάζουν αυτές τις σχέσεις» δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «το κριτήριο της καλής γειτονίας, όπως και τα άλλα κριτήρια λ.χ. η εμπέδωση της δημοκρατίας ή ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν ισχύουν άλλωστε ειδικά για την χώρα σας αλλά για όλες τις υποψήφιες-χώρες.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανακοινώθηκε από τη Φενέρμπαχτσε ο Κλάιμπερν (pic)
- Δήμος Τήνου: Πλήρης επαναλειτουργία του ΚΕΠ Πανόρμου με μόνιμο υπάλληλο
- ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδική υποψήφια πρόεδρος της Κ.Ο. η Ρένα Δούρου – Το Σάββατο η ψηφοφορία
- Μετά την τραυματική ελληνική κρίση, εξακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης να επηρεάζουν τις αγορές;
- «Πού μπορείτε να σκοτώσετε τον Τραμπ» – Βίντεο του ιρανικού Fars δείχνει ευάλωτα σημεία της αυτοκινητοπομπής του
- «Δεν μου έχουν ξαναφερθεί έτσι – πρόκειται για απαρτχάιντ!» – Τι αναφέρει ο Ρο Κάνα που εγκλωβίστηκε από ισραηλινούς εποίκους


