71

Επίδειξη δύναμης έκανε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, κατεβάζοντας στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές, λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, που θα κρίνει εάν ο Ούγκο Τσάβες θα μπορέσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι υποστηρικτές του «όχι» κατέκλυσαν το κέντρο του Καράκας εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στον Ούγκο Τσάβες.

Οι κινητοποιήσεις αυτές άρχισαν από το φοιτητικό χώρο, το Μάιο, όταν ο Τσάβες έκλεισε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αλλά στη συνέχεια τα συνθήματα εναντίον των μεταρρυθμίσεων του Τσάβες συνυπέγραψαν και η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίζουν «αυταρχικές» τις αλλαγές που προωθεί ο Τσάβες.

Ο Τσάβες από την πλευρά του χαρακτηρίζει «ολιγάρχες» τους πολιτικούς αντιπάλους του και αποκαλεί τους φοιτητές που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις «μικρά πλουσιόπαιδα».

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, η ελεγχόμενη από τον Τσάβες Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος της χώρας και στην οποία, μεταξυ άλλων, προβλέπεται η ανανέωση της θητείας του και μετά τη λήξη της, το 2012.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» εν όψει του δημοψηφίσματος είναι ελάχιστη και στα όρια του στατιστικού λάθους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ