38

Οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του Συμβουλίου της Επικρατείας «δεν επιτρέπουν αλλαγή» στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π.Χηνοφώτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτη.

Όπως είπε ο κ. Χηνοφώτης, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε αποφασίσει το 2000 ότι δεδομένα -όπως το θρήσκευμα- δεν επεξεργάζονται ούτε αναγράφονται στα δελτία ταυτότητας και ότι η επεξεργασία των δεδομένων αυτών δεν είναι θεμιτή ακόμα και όταν το υποκείμενο παρέχει προς τούτο τη ρητή συγκατάθεσή του.

Πρόσθεσε, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση της Αρχής, δέχθηκε ότι το θρήσκευμα συνιστά και ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και έκρινε ότι η αναγραφή του έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η πλειονότης των Ελλήνων διέπεται από βαθιά θρησκευτική συνείδηση, πλην όμως οι αποφάσεις αυτές δεν επιτρέπουν μία αλλαγή πορείας» είπε ο κ. Χηνοφώτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αϊβαλιώτης είπε ότι ο νυν πρωθυπουργός και πολλά άλλα στελέχη της ΝΔ είχαν υπογράψει υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες στο άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας, ενώ μνημόνευσε την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρ.Φρατίνι, σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, βάσει της οποίας η ΕΕ ουδέποτε ζήτησε τη διαγραφή του θρησκεύματος από τις ελληνικές ταυτότητες. Ζήτησε, τέλος, την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος.

Ανταπαντώντας, ο κ. Χηνοφώτης είπε ότι η θέση των στελεχών της ΝΔ παραμένει αναλλοίωτη, ωστόσο είναι υποχρεωτική η ακολουθία των ήδη ληφθεισών αποφάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ