Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δικαστικό λάθος ίσως αποδειχθεί η αθώωση υπόπτου για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη

Δικαστικό λάθος ίσως αποδειχθεί η αθώωση υπόπτου για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη

Η ισπανική εισαγγελία θα σκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία αθωώθηκε ο «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος», φερόμενος ως ένας από τους εγκέφαλους των βομβιστικών επιθέσεων το 2004 στη Μαδρίτη, με το επιχείρημα ότι πρωτόδικη απόφαση οφείλεται σε λάθος.

36

Η ισπανική εισαγγελία θα σκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία αθωώθηκε ο «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος», φερόμενος ως ένας από τους εγκέφαλους των βομβιστικών επιθέσεων το 2004 στη Μαδρίτη, με το επιχείρημα ότι πρωτόδικη απόφαση οφείλεται σε λάθος.

Στη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Αιγύπτιος Ραμπέι Οσμάν απαλλάχθηκε από την κύρια κατηγορία της μαζικής δολοφονίας λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Απαλλάχθηκε επίσης από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση επειδή είχε ήδη καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να καταδικαστεί δύο φορές για το ίδιο έγκλημα, ακόμα και αν στη υπόθεση έχουν εμπλακεί δικαστήρια άλλων χωρών.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για να ισχύσει αυτός ο κανόνας είναι να έχει τελεσιδικήσει η πρώτη καταδικαστική απόφαση, δηλαδή να έχει εξαντλήσει ο κατηγορούμενος κάθε ένδικο μέσο, εξήγησε στο AP ο Γενικός Εισαγγελέας Καντίδο Κόντε-Πουμπίδο.

Στην περίπτωση του Ραμπέι Οσμάν, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Το 2006 καταδικάστηκε στην Ιταλία σε κάθειρξη δέκα ετών, ποινή που μειώθηκε στα οχτώ χρόνια μετά την πρώτη έφεσή του. Έχει τώρα το δικαίωμα να εφεσιβάλει εκ νέου την απόφαση.

Ο Οσμάν συνελήφθη το 2004 με τη κατηγορία ότι δήλωσε, σε συνομιλίες που καταγράφηκαν κρυφά, ότι οι επιθέσεις στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004 ήταν δική του ιδέα.

Η ισπανική δικαιοσύνη έκρινε ενόχους την περασμένη Τετάρτη 21 από τα 28 άτομα που κατηγορούνταν για τις επιθέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο