Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εν αναμονή της Κοντολίζα Ράις η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ιράκ

Εν αναμονή της Κοντολίζα Ράις η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ιράκ

«Πυρετός» σε σύνορα και διπλωματία εν όψει της άφιξης της Κ.Ράις στην Τουρκία. Η Αγκυρα απειλεί με στρατιωτική επιχείρηση και στρέφεται με οικονομικές κυρώσεις κατά της κουρδικής διοίκησης του Βόρειου Ιράκ. Την Παρασκευή ο Ιρακινός πρωθυπουργός συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του.

51

Εν όψει της άφιξης, την Παρασκευή, της Κοντολίζα Ράις στην τουρκική πρωτεύουσα η Ουάσινγκτον ανακοινώνει ότι παρέχει πληροφορίες στην Αγκυρα για θέσεις του PKK στην «εύφλεκτη» μεθόριο με το Ιράκ. Η κυβέρνηση Ερντογάν «χτυπά» εμμέσως με οικονομικές κυρώσεις τη διοίκηση του ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ την Παρασκευή ο Νούρι Αλ Μαλίκι συναντάται με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Νούρι Αλ Μαλίκι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο διάσκεψης, για να συζητήσουν το θέμα των Κούρδων αντρατών, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράκ.

Ο Αλ Μαλίκι θα μεταβεί την Παρασκευή στην Τουρκία, όπου θα παραστεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών στο Ιράκ χωρών και των μεγάλων δυνάμεων.

Υιοθετώντας πρόταση του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας της Τουρκίας η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά ομάδων που θεωρεί ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σε μία κίνηση που στοχεύει στην αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποσαφήνισε την Πέμπτη ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορίες του ειδησεογραφικού δικτύου NTV και του Μασούντ Μπαρζανί ότι η Τουρκία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στις εμπορικές πτήσεις με προορισμό το Βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών κατά μήκος της μεθορίου με το Βόρειο Ιράκ. Οι συγκρούσεις με Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες είναι καθημερινές, ενώ καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει ως προς την απελευθέρωση οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται όμηροι στα χέρια του PKK.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν ισοδυναμεί με εισβολή η όποια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως η συνάντηση της 5ης Νοεμβρίου ανάμεσα στους Ταγίπ Ερντογάν και Τζορτζ Ο.Μπους «θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας».

Τόνισε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι στέλνοντας προκαταβολικά στην Κοντολίζα Ράις το μήνυμα πως η Τουρκία «δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο και θέλει να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Μπαμπατζάν στράφηκε ξανά κατά της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο Βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας την για απραξία κατά των αυτονομιστών. «Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της διοίκησης στο Βόρειο Ιράκ στη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης [PKK]» τόνισε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως το ζήτημα του PKK δεν θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ που φιλοξενεί την Παρασκευή η Κωνσταντινούπολη. «Δεν σκοπεύουμε να μετατρέψουμε αυτή τη συνάντηση σε βήμα του αγώνα κατά του PKK» είπε.

Την ίδια ώρα, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας που έχουν καταφύγει στο Βόρειο Ιράκ κάλεσε την Αγκυρα να προτείνει «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό της ένοπλης δράσης τους εναντίον του τουρκικού κράτους, σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Καλώ την Τουρκία να επιδείξει θάρρος και να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος αυτού» δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν Τσαντερτσί, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που συναντήθηκε με δημοσιογράφο του AFP στα όρη του Καντίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Τουρκία απορρίπτει παγίως οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση με το PKK.

«Πυρετός» στα σύνορα και στη διπλωματία

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις μεταβαίνει την Παρασκευή στην Τουρκία επιχειρώντας να χτίσει τις βάσεις για την κρίσιμη συνάντηση της 5ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζορτζ Ο.Μπους στο Λευκό Οίκο. Όμως, οι αναλυτές «βλέπουν» ότι τα χέρια της Ράις είναι δεμένα και η προοπτική εξομάλυνσης σχεδόν απούσα.

Εν όψει της άφιξης Ράις εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν στην Τουρκία πληροφορίες για τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. «Το κλειδί για κάθε είδους στρατιωτική αντίδραση, των Τούρκων ή οποιωνδήποτε άλλων, είναι να διαθέτουν πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να επέμβουν» δήλωσε ο Τζεφ Μόρελ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το θέμα του PKK αποτελεί «τεστ ειλικρίνειας» για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Υπό το βάρος μεγάλης λαϊκής πίεσης καθιστά σαφές στην κυβέρνηση Μπους ότι η υπομονή της χώρα του εξαντλείται, γεγονός που θα επαναλάβει στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ απαιτώντας ξανά συγκεκριμένες, δραστικές ενέργειες από τις ΗΠΑ κόντρα στο PKK.

Η κυβέρνηση Μπους έχει δεσμευθεί με ασαφή «δράση» και παροτρύνει την ιρανική κυβέρνηση, ιδίως τις Αρχές του Βόρειου ιράκ, να καταστείλουν τη δράση των Κούρδων ανταρτών κλείνοντας τις βάσεις και συλλαμβάνοντας τους ηγέτες τους (η κεντρκή κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εγκαθιστά περισσότερα σημεία ελέγχου για να εμποδίσει τις κινήσεις του PKK).

Το ενδεχόμενο επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ έχει μπει σε αναμονή έως τη συνάντηση της επόμενης Δευτέρας ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συνάντηση θα είναι καθοριστική για την απόφαση της Αγκυρας εάν θα προχωρήσει σε μεγάλη επιχείρηση αψηφώντας τις αμερικανικές αντιρρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο