Ακόμα ένα εμπόδιο ξεπέρασε το πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας
Λονδίνο: Το πλέον υποσχόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, μιας ασθένειας που σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο, αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό σε νεογνά της Μοζαμβίκης.
Λονδίνο: Το πλέον υποσχόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, μιας ασθένειας που σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο, αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό σε νεογνά της Μοζαμβίκης.
Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙ των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύονται στη βρετανική επιθεώρηση Lancet, επιτρέπουν στην παρασκευάστρια εταιρεία GlaxoSmithKine να προχωρήσει στην τελική φάση των μελετών, πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου, με την εμπορική ονομασία Mosquirix.
Η έρευνα, με τη συμμετοχή 214 νεογνών, έδειξε ότι το Mosquirix είναι αποτελεσματικό κατά 66% στην πρόληψη της ελονοσίας, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Προηγούμενη δοκιμή σε βρέφη ενός έως τεσσάρων ετών είχαν δείξει αποτελεσματικότητα 45%.
Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από ό,τι η αποτελεσματικότητα άλλων παιδικών εμβολίων, θεωρείται όμως επαρκές για να περιοριστούν σημαντικά τα κρούσματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
«Πρόκειται για πολύ σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Πέτρο Αλόνσο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτά τα συναρπαστικά και άνευ προηγουμένου αποτελέσματα ενισχύουν το όραμα ενός εμβολίου που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ανυπόφορου βάρους της ασθένειας και τωψν θανάτων που προκαλεί η ελονοσία».
Η ελονοσία προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium falciparum, το οποίο μεταδίδεται από τα κουνούπια. Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης σήμερα είναι οι κουνουπιέρες που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Mosquirix εμφανίστηκε στο εργαστήριο πριν από δύο δεκαετίες και οι δοκιμές ξεκίνησαν διστακτικά το 1992.
health.in.gr
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442