88

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η βράβευση του Δαλάι Λάμα από το αμερικανικό Κογκρέσο, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Η Κίνα μίλησε για «ανεπίτρεπτη ανάμιξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές της υποθέσεις της Κίνας» και κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα θεωρεί ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύουν σοβαρά τις σχέσεις με το Πεκίνο δίνοντάς του το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου».

Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ ζει εξόριστος στην Ινδία μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας το 1959.

Η Κίνα κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα για υπονόμευσή της, καθώς ασκεί πιέσεις για την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ.

Ο Μπους, πάντως, παροτρύνει την Κίνα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Δαλάι Λάμα, λέγοντας ότι «είναι ένας άνθρωπος φιλειρηνικός και υπέρ της συμφιλίωσης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να βλέπουν τη συμφορά των θρησκευτικά καταπιεσμένων και να στρέψουν ή να κλείσουν τα μάτια».

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί κατηγορούν το Πεκίνο για αδιαφορία απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα ειδικά όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ