Πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Σαρκοζί η απεργία για τις εργασιακές αλλαγές
Αντιμέτωπο με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της προεδρίας του φέρνουν τον Νικολά Σαρκοζί οι απεργίες των συνδικάτων για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει. Η Γαλλία μένει από το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς.
51
Αντιμέτωπο με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της προεδρίας του φέρνουν τον Νικολά Σαρκοζί οι πρώτες από τις κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα, αντιδρώντας στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει.
Υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του αυτή να προχωρήσει παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο Νικολά Σαρκοζί περιορίστηκε να δηλώσει: «Γι αυτό εκλέχθηκα».
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των συνδικάτων ελπίζουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης θα είναι μία επίδειξη ενότητας που δεν έχει δει η Γαλλία από τις απεργίες του 1995 επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, όταν η χώρα παρέλυσε και …κόπηκε η όρεξη του τότε Γάλλου προέδρου για εργασιακή μεταρρύθμιση.
Στην πρώτη γραμμή της απεργίας -που άρχισε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος)- βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μετακίνησης, όμως αναμένεται να λάβουν μέρος και υπάλληλοι στις κρατικές εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρει το Reuters.
Ουσιαστικά η Γαλλία αναμένεται να μείνει χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς απεργούν εργαζόμενοι σε τρένα, λεωφορεία και μετρό. Για προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις έχει προειδοποιήσει και η Air France. Έχουν επίσης ακυρωθεί δρομολόγια της γραμμής Eurostar. Προβλέπεται, δε, να λάβουν μέρος στην απεργία και ορισμένοι καθηγητές σε γυμνάσια και κολέγια.
Έπειτα από μήνες στη σκιά του ισχυρού και δημοφιλούς Νικολά Σαρκοζί, τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να αντιδράσουν έντονα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομία μέσω αλλαγών στο γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σχήμα που απολαμβάνει μία μειοψηφία εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εταιρείες μεταφορών.
Περίπου 500.000 εργαζόμενοι στις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες δικαιούνται να είναι μέρος αυτού του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος που δίνει δικαίωμα σύνταξης στα 37,5 έναντι των 40 ετών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι απολαμβάνουν σήμερα τα σχετικά προνόμια, σημειώνει το Associated Press.
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις «ήρεμα, αλλά αποφασιστικά». Έχει χαρακτηρίσει τα ειδικά συνταξιοδοτικά ωφέλη «δαπανηρά, απαρχαιωμένα και άδικα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης ανακαλύφθηκε στη γαλαξιακή γειτονιά μας – Και είναι «δυνητικά κατοικήσιμος»
- Μια νύχτα μόνο: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια
- Τα κέρδη και οι ανθρώπινες ζωές
- Μπενίτεθ: «Συμπαγής, σκληροτράχηλη ομάδα η Πλζεν»
- Ζωγράφου: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη για διακίνηση ναρκωτικών – 4 συλλήψεις
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Γαύδου


