Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα
Την έγκρισή της στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο τουρκικό Σύνταγμα έδωσε την Τρίτη η Εθνοσυνέλευση της χώρας ώστε να εγκριθούν με δημοψήφισμα την Κυριακή. Μεταξύ άλλων προβλέπεται εκλογή προέδρου από το λαό και δυνατότητα για ευρύτερη χρήση της μαντίλας.
95
Την έγκρισή της στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο τουρκικό Σύνταγμα έδωσε την Τρίτη η Εθνοσυνέλευση της χώρας ώστε να εγκριθούν με δημοψήφισμα την Κυριακή.
Οι βουλευτές ενέκριναν την πρόταση μεταρρύθμισης με πλειοψηφία 386 έναντι 87. Οι μεταρρυθμίσεις είναι οργανωμένες με ένα τρόπο ώστε να αποτρέπεται η νομική αμφισβήτηση της θέσης του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, η επταετής θητεία του οποίου ξεκίνησε φέτος. Ωστόσο, η διατύπωση των σχετικών χωρίων ήταν γνωστή πριν την εκλογή Γκιουλ.
Οι αλλαγές, που αναμένεται να υπερψηφιστούν από τον τουρκικό λαό, αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκλογή του προέδρου απευθείας από τον λαό αντί του Κοινοβουλίου για πενταετή αντί της επταετούς θητείας. Όπως εκτιμούν συνταγματολόγοι, όταν υπερψηφιστεί το Σύνταγμα, ο Αμπ.Γκιουλ ίσως χρειαστεί να παραιτηθεί για να διεκδικήσει αυτή τη φορά τη λαϊκή ψήφο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν πρότεινε αλλαγές που θα άνοιγαν τον δρόμο για την ευρύτερη και νομιμότερη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το λαό να εγκρίνει τις αλλαγές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης ανακαλύφθηκε στη γαλαξιακή γειτονιά μας – Και είναι «δυνητικά κατοικήσιμος»
- Μια νύχτα μόνο: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια
- Τα κέρδη και οι ανθρώπινες ζωές
- Μπενίτεθ: «Συμπαγής, σκληροτράχηλη ομάδα η Πλζεν»
- Ζωγράφου: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη για διακίνηση ναρκωτικών – 4 συλλήψεις
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Γαύδου


