38

Οι νοτιοαφρικανικές εισαγγελικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης και έρευνας σε βάρος του αρχηγού της αστυνομίας της χώρας και διοικητή της Interpol Τζάκι Σέλεμπι για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, οι νοτιοαφρικανικές Αρχές δεν θα ενεργήσουν βάσει των ενταλμάτων αυτών, επειδή εκκρεμεί επανεξέταση της υπόθεσης. Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης, γεγονός που συνεπάγεται πως τα εντάλματα σύλληψης δεν θα εκτελεστούν όσο εκκρεμεί το αποτέλεσμα της επανεξέτασης.

Ο Σέλεμπι έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και λέει πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Η εφημερίδα Sunday Times της Νότιας Αφρικής ανέφερε πως το ένταλμα σε βάρος του Σέλεμπι αφορά τις κατηγορίες του εκβιασμού και της διαφθοράς, που μάλλον σχετίζονται με τη φιλία του Σέλεμπι με τον επιχειρηματία Γκλεν Αλιότι.

Ο Αλιότι κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του μεγιστάνα των ορυχείων Μπρετ Κεμπλ, αλλά αρνείται την κατηγορία.

Ο Σέλεμπι ισχυρίζεται πως δεν έχει οικονομικές σχέσεις με τον Αλιότι και πως δεν γνωρίζει για τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του επιχειρηματία με τον υπόκοσμο.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Ο πρόεδρος Τάμπο Μπέκι, ο οποίος θεωρείται φαβορί στην κούρσα, έχει υποστηρίξει δημόσια τον Σέλεμπι. Ισχυρή φυσιογνωμία στους κόλπους του ANC, ο Σέλεμπι μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικός σύμμαχος του Μπέκι ενόψει της συνδιάσκεψης του κόμματος, το Δεκέμβριο, κατά την οποία θα επιλεγεί ο νέος ηγέτης.

Ο Μπέκι δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2009, όμως τίποτε δεν τον εμποδίζει να υπηρετήσει και πάλι ως αρχηγός του ANC. Ο κύριος αντίπαλός του αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος του ANC Τζέικομπ Ζούμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό