Ο φόβος για την ασφάλεια κλείνει τον δρόμο στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο
Στον φόβο για την ασφάλεια αναφέρεται η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για την προστασία των προσφύγων. Aυτός ο φόβος καθοδηγεί την λειτουργία των συστημάτων ασύλου καθιστώντας δευτερεύουσας σημασίας τα συστήματα ασύλου, εξηγεί η UNHCR.
95
Στον φόβο για την ασφάλεια αναφέρεται η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για την προστασία των προσφύγων ενώ όπως τόνισε η βοηθός του Ύπατου Αρμοστή στον Τομέα Προστασίας, Έρικα Φέλερ, αυτός ο φόβος καθοδηγεί την λειτουργία των συστημάτων ασύλου καθιστώντας δευτερεύουσας σημασίας τα συστήματα ασύλου.
Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αρμοστείας, στην οποία συμμετέχουν 72 έθνη, η Έ.Φέλερ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Η ασφάλεια καθοδηγεί τη λειτουργία των συστημάτων ασύλου σε ολοένα και περισσότερες χώρες, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας σκέψης όπου τα δικαιώματα γίνονται επουσιώδη».
Η Αρμοστεία ανησυχεί για την αυθαίρετη κράτηση, ακόμα και των παιδιών αλλά και την ιδιωτικοποίηση της κράτησης η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε κάποιες χώρες.
Αρκετές χώρες εμφανίζονται ασυνεπείς ως προς την τήρηση των διατάξεων της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951. Σύμφωνα με έρευνες, όπως επισήμανε η Έ.Φέλερ, άνθρωποι από το Ιράκ, τη Σρι Λάνκα ή τη Σομαλία έχουν πολύ διαφορετικές πιθανότητες να βρουν προστασία αναλόγως με το πού υποβάλλουν αίτηση.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ύπατης Αρμοστείας έχουν τεθεί τα μεταναστευτικά ρεύματα που κινούνται στη Μεσόγειο, στον Κόλπο του Αντεν, την Καραϊβική και άλλες περιοχές.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για ομάδες μεταναστών που θεωρούνται «παρίες» στις χώρες υποδοχής. Αυτοί είναι οι πολιτικά ευαίσθητες εθνοτικές ομάδες, οι ηλικιωμένοι, οι μεγάλες οικογένειες, ανύπαντροι άνδρες ως πιθανή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και οι πρόσφυγες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ενσωματωθούν παρατήρησε η Έ.Φέλερ, τονίζοντας για μία άλλη φορά ότι την εξαιρετική σημασία της προστασίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραμπ: Αρμάδα μεγαλύτερη από της Βενεζουέλας κατευθύνεται στο Ιράν
- Έτσι θα μοιάζουν οι νέοι Beatles: «Διέρρευσαν» οι πρώτες φωτογραφίες των τεσσάρων Σκαθαριών του Σαμ Μέντες
- Παναθηναϊκός: Οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων του με τη Βικτόρια Πλζεν
- Ζεφύρι: Εντοπίστηκε παράνομο χυτήριο μετάλλων όπου έλιωναν κλοπιμαία – Έξι συλλήψεις
- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ δημοσιεύει νέες σελίδες από τα αρχεία Έπσταϊν
- Ξεπέρασαν τα 110 χλμ την ώρα οι ριπές ανέμου – Έρχονται βροχές και καταιγίδες το Σάββατο
