28

Η πλειοψηφία των πολιτών, στις πολλές χώρες του κόσμου, είναι πεπεισμένη πλέον ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ζητά να γίνουν, το συντομότερο δυνατό, σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC σε 21 χώρες, και των πέντε ηπείρων, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας είναι ότι το 65% των ερωτηθέντων ζητά «σημαντικά μέτρα πολύ γρήγορα», ενώ το 25% ζητά τη λήψη μέτρων «τα επόμενα χρόνια».

Συνολικά, δηλαδή, εννέα στους δέκα θεωρούν επιβεβλημένη την άμεση δράση κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και μόνο ένας στους δέκα κρίνει πως δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.

Ένας μέσος όρος 79% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι για τις κλιματικές αλλαγές ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό «η ανθρώπινη δραστηριότητα, περιλαμβανομένων των μεταφορών και της βιομηχανίας».

Υπέρ της τάχιστης λήψης μέτρων τάσσονται κυρίως οι Ισπανοί (91%), οι Ιταλοί (86%) και οι Γάλλοι (85%). Αντιθέτως, μόλις το 37% των Ινδών και το 43% των Ρώσων ζητούν την εφαρμογή δραστικών μέτρων.

Όσον αφορά το τι είδους μέτρα θα είναι αυτά, στις 18 από τις 21 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας με 68%) η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο στις πλούσιες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συνολικά, το 73% τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, με αντάλλαγμα οικονομική και τεχνολογική βοήθεια από τις πλουσιότερες.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη σημαντική διεθνή διάσκεψη κορυφής στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία συμμετείχαν 150 κράτη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι «η ώρα της αμφιβολίας έχει περάσει» και προσέθεσε ότι χρειάζεται να υπάρξει η «υπέρβαση» στις συνομιλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Την έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC πραγματοποίησαν η Globescan και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ, το διάστημα 29 Μαΐου με 26 Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ