Κανονικά οι προεδρικές εκλογές, λέει ο πολιτικός κόσμος του Λιβάνου
Χαρακτήρα μαζικής διαδήλωσης έλαβε η κηδεία του αντι-Σύρου βουλευτή Αντουάν Γάνεμ που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Λίβανο. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προχωρήσει κανονικά με τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.
91
Χαρακτήρα μαζικής διαδήλωσης έλαβε η κηδεία του αντι-Σύρου βουλευτή Αντουάν Γάνεμ που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Λίβανο. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προχωρήσει κανονικά με τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί στον Λίβανο. Κλειστές είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ακόμα και μερικές επιχειρήσεις σε χριστιανικές περιοχές του Λιβάνου. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Αντουάν Γάνεμ, κρατώντας σημαίες του Λιβάνου και του κόμματος των Φαλαγγιτών, του οποίου ήταν μέλος ο βουλευτής.
Πριν την κηδεία το φέρετρο του Αντ.Γάνεμ μεταφέρθηκε στα γραφεία του κόμματος των Φαλλαγιτών. Λευκές κορδέλες στόλιζαν τους δρόμους, ενώ ο ύμνος του κόμματος ακουγόταν από τα μεγάφωνα. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πετούσαν ροδοπέταλα και πυροτεχνήματα, ενώ άλλοι κρατούσαν φωτογραφίες και πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα γονατίσουμε».
Ο Αντουάν Γάνεμ σκοτώθηκε την Τετάρτη σε βομβιστική επίθεση στον χριστιανικό τομέα σε πολυσύχναστο σημείο της Βηρυτού. Πολιτικοί του Λιβάνου κατηγόρησαν για την δολοφονική επίθεση τη Συρία, η οποία όμως αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Την επίθεση καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να τεθεί ένα τέλος στις πολιτικές δολοφονίες που ταλανίζουν τη χώρα.
«Κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής δολοφονίας ή άλλων τρομοκρατικών πράξεων, δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν ή να ανατρέψουν την συνταγματική διαδικασία στο Λίβανο» ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε την έκκλησή του για «ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές» χωρίς «ξένη ανάμειξη».
Ο πολιτικός κόσμος του Λιβάνου ζήτησε να διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στο Κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου.
«Το χέρι της τρομοκρατίας δεν θα κερδίσει και δεν θα επιτύχει να μας χαλιναγωγήσει και να μας φιμώσει» δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα. «Οι Λιβανέζοι δεν θα οπισθοχωρήσουν και οι βουλευτές θα εκλέξουν νέο πρόεδρο, ασχέτως του πόσο μεγάλη ήταν η συνομωσία» προσέθεσε.
Από τον Φεβρουάριο του 2005, οπότε δολοφονήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, έχουν δολοφονηθεί τέσσερα μέλη της αντι-συριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κορυφαίος παίκτης η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, λέει η Γκίλφοϊλ
- Η Αργεντινή σε «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ για να γίνει προορισμός για τις απελάσεις μεταναστών
- Γαλλία: Κάθειρξη 30 ετών σε υπάλληλο βρεφονηπιακού σταθμού που σκότωσε ένα μωρό με αποφρακτικό τουαλέτας
- Κινηματογραφική σύλληψη διαρρηκτών λίγο πριν αναχωρήσουν από την Κρήτη – Βίντεο ντοκουμέντο
- Τα δυο μέτρα και δυο σταθμά των φιλικών: Άλλο Παραγουάη άλλο Εθνική Ελλάδας για την ΕΠΟ
- Cashing Out: Όταν ο θάνατος από AIDS έφερνε κέρδη – Μια μακάβρια, σωτήρια ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορία στο φως

