91

Η Ολυμπιακή φλόγα δεν θα περάσει τελικά από την Ταϊβάν στο ταξίδι της προς την Κίνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Σύμφωνα με την Ταϊβάν, η απόφαση είναι τελική, μιας και η Ταϊπέι δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα, παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν έξι μήνες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ασχολούνται με τον Αθλητισμό, η Ταϊβάν και η Κίνα έπρεπε να έχουν καταλήξει σε μία τελική απόφαση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο πλευρές έπρεπε να επιλύσουν μια σειρά θεμάτων. Η Κίνα επέμενε ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που περιορίζουν τη χρήση της σημαίας και του εθνικού ύμνου της Ταϊβάν στα Ολυμπιακά γεγονότα, ανάμεσά τους και η λαμπαδηδρομία.

«Την τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου πρόοδος» δήλωσε ο Τόμας Τσάι, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κινέζικης Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν απέρριψε αρχικά το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας γιατί συνέδεε την Ταϊπέι με το Χονγκ Κονγκ. Η Ταϊπέι δήλωσε τότε ότι αυτό αφήνει να εννοηθεί πως η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας.

Έγγραφα της Κίνας αναφέρουν ότι το Πεκίνο ήταν πρόθυμο να χαρακτηρίσει την Ταϊπέι «πόλη εκτός συνόρων».

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί σε 22 πόλεις και των πέντε ηπείρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ