Τις ενισχύσεις αποσύρει ο Μπους από το Ιράκ, κανένα σχέδιο για λήξη του πολέμου
Σταδιακή απόσυρση σχεδόν 30.000 στρατιωτών έως το καλοκαίρι του 2008 -κατ ουσίαν τις ενισχύσεις που εστάλησαν προσφάτως- ανακοίνωσε σε διάγγελμα εθνικής εμβέλειας ο Τζορτζ Ο.Μπους. Καθιερώνεται επ αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, ωρύονται οι Δημοκρατικοί.
51
Σταδιακή απόσυρση σχεδόν 30.000 στρατιωτών έως το καλοκαίρι του 2008 ανακοίνωσε σε διάγγελμα εθνικής εμβέλειας ο Τζορτζ Ο.Μπους στη βάση των εισηγήσεων του στρατηγού Πετρέους. Καθιερώνεται η επ αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, ωρύεται το Δημοκρατικό Κόμμα. Και η Αλ Κάιντα δίνει τη δική της «απάντηση»…
Ο Τζορτζ Ο.Μπους απευθύνθηκε στα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο για να ανακοινώσει πως αποδέχεται τις εισηγήσεις του ανώτατου Αμερικανού διοικητή στο Ιράκ, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, για μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων σε 15 από 20 μάχιμες ταξιαρχίες.
Δεσμεύθηκε για -υπό προϋποθέσεις- επαναπατρισμό 5.700 στρατιωτών έως τα Χριστούγεννα για να ακολουθήσει τον Ιούλιο του 2008 η επιστροφή άλλων 20.000 στρατιωτών. Ουσιαστικά με αυτή τη μείωση οι αμερικανικές δυνάμεις θα επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν στην αρχή του έτους (130.000 στρατιώτες) , πριν δώσει ο Μπους εντολή για την αποστολή ενισχύσεων.
Ο ρυθμός αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Ιράκ, είπε ο Μπους για να καταστήσει σαφές ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του θα συνεχιστεί και πέραν της λήξης της προεδρίας του, τον Ιανουάριο του 2009.
«Η αρχή που καθοδηγεί τις αποφάσεις μου για το Ιράκ είναι: Επιστροφή με επιτυχία. Όσο πιο επιτυχημένοι είμαστε, τόσο περισσότεροι στρατιώτες μπορούν να γυρίσουν πίσω» συνόψισε ουσιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος τη θέση του απέναντι σε όσους ζητούν τερματισμό του πολέμου.
«Ποτέ δεν είναι αργά για να χτυπήσουμε την Αλ Κάιντα. Ποτέ δεν είναι αργά για να προωθήσουμε την ελευθερία. Και ποτέ δεν είναι αργά να στηρίξουμε τα στρατεύματά μας σε μία μάχη που μπορούμε να κερδίσουν» είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα υπεραμυνόμενος ενός πολέμου που διαρκεί πλέον περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
«Η προοπτική για μειωμένη αμερικανική παρουσία έχει επίσης την υποστήριξη των Ιρακινών ηγετών από όλες τις κοινότητες. Την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι για την επιτυχία τους απαιτείται η εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολιτικά, οικονομικά και θέματα ασφαλείας, που θα ισχύει και πέραν της προεδρίας μου» επίσημανε.
Ανέφερε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον και των γειτονικών χωρών να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προσπάθειες από το Ιράν και τη Συρία για υπονόμευση της [ιρακινής] κυβέρνησης» είπε στρεφόμενος κατά Τεχεράνης και Δαμασκού.
Κατακεραυνώνουν οι Δημοκρατικοί
Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον Τζορτζ Ο.Μπους ότι δεν παρουσιάζει ουσιαστικά κανένα σχέδιο για τη λήξη του πολέμου, καθιερώνοντας αντίθετα επ αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Χωρίς κάποια απρόσμενη εξέλιξη, η στάση του Μπους ανοίγει δρόμο σε μία θυελλώδη σύγκρουση στο Κογκρέσο και σε μία καυτή προεκλογική εκστρατεία εν όψει των προεδρικών του 2008.
Στο κείμενο της επίσημης απάντησης των Δημοκρατικών στο τηλεοπτικό διάγγελμα Μπους, ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα επαναπροσδιορίσει την εντολή της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ.
«Απόψε, ένα έθνος που λαχταρούσε να αλλάξει πορεία στο Ιράκ άκουσε τον πρόεδρο να αναφέρεται στα σχέδιά του για το μέλλον. Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, ούτε έδωσε ένα πειστικό λόγο για τη συνέχισή του» σημειώνει ο Ριντ.
«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με την οποία αυτά που χρειάζεται το Ιράκ είναι περισσότερος από το χρόνο μας, περισσότερα από τα χρήματά μας και την επ αόριστον παρουσία 130.000 Αμερικανών στρατιωτών, ακριβώς τον ίδιο αριθμό που ήταν και πριν από 9 μήνες.
»Οι στρατιώτες μας δίνουν όρκο να προστατεύουν τη χώρα μας και έχουμε ευθύνη να τους στέλνουμε στη μάχη μόνο εάν τους δίνουμε μια σαφή και πραγματοποιήσιμη αποστολή» τόνισε ο γερουσιαστής.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πεζόζι, Δημοκρατική, σημείωσε πως ο Τζορτζ Ο.Μπους δίνει ορίζοντα δεκαετίας στη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. «Ο πρόεδρος απέτυχε να απαντήσει πώς η διατήρηση 130.000 στρατιωτών στο Ιράκ θα κάνει πιο ισχυρό το στρατό μας, θα μας κάνει πιο ασφαλείς, ή πώς θα πληρώσει το πρόσθετο κόστος των 700 δισ. δολαρίων» τόνισε.
Από πλευράς της, η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «αυτό που είπε σήμερα ο πρόεδρος στον αμερικανικό λαό είναι πως ένα χρόνο από σήμερα, θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός στρατιωτών στο Ιράκ».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπαράκ Ομπάμα, έτερος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, τόνισε πως «μετά από ενισχύσεις 30.000 στρατιωτών και τεράστια θυσία, βρισκόμαστε πάλι εκεί που είμασταν τον Ιούνιο του 2006. Δεν έχουμε κάνει καμία πρόοδο πολιτικά».
Η «απάντηση» της Αλ Κάιντα
Οργάνωση που θεωρείται ότι ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Ιράκ κάλεσε τους Αμερικανούς να απορρίψουν τις πολιτικές του Τζορτζ Ο.Μπους, δίνοντας αμέσως μετά το διάγγελμα στη δημοσιότητα βίντεο που -κατά την οργάνωση- δείχνει τη σορό ενός Αμερικανού πιλότου που σκοτώθηκε στο πεδίο μάχης του Ιράκ τον περασμένο χρόνο.
Το βίντεο αυτό φέρει την υπογραφή της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» και δείχνει έναν νεκρό άνδρα που φορά στολή πιλότου και βρίσκεται σε κάποια αδιευκρίνιστη ανοικτή περιοχή. Στο βίντεο φαίνεται η ταυτότητα του πιλότου Τρόι Γκίλμπερτ, που θεωρείται αγνοούμενος από τον Νοέμβριο του 2006 όταν συνετρίβη το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε.
«Λαέ της Αμερικής, το Ιράκ έχει πάρει πολλούς στρατιώτες σου και η αιτία είναι ο Μπους» αναφέρει το ηχητικό κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες. Στο βίντεο αυτό υπάρχουν και εικόνες Ιρακινών παιδιών, που κατά την οργάνωση σκοτώθηκαν από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.
«Ο πρόεδρός σας φέρει την ευθύνη. Αυτός που σας εξαπάτησε αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Και αυτή η απάτη συνεχίζεται» αναφέρεται στο βίντεο που προβάλλεται σε δικτυακό τόπο ισλαμιστών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κονγκό: Πάνω 225 οι νεκροί εργάτες που εξόρυσσαν «ματωμένο» κολτάνιο για smartphones
- Ισπανία: Ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας γίνεται βαρύτερος, φθάνει τους 46 νεκρούς
- Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Καστ στο Σαλβαδόρ για να «μελετήσει» το μοντέλο των φυλακών
- Η Ντέλσι Ροντρίγκες ανακοίνωσε γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους στη Βενεζουέλα
- Ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 16χρονη Λόρα στο αεροδρόμιο ανέφερε πως μίλησε με κάποιον
- «Επέμενε ότι έπρεπε να φύγει» λέει ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου για την Λόρα
