
Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν το φινλανδικό εναέριο χώρο και αναμετρήθηκαν με το ΝΑΤΟ
Εξηγήσεις από τη Ρωσία ζήτησε η Φινλανδία για παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή, βρετανικά και νορβηγικά μαχητικά εντόπισαν και αναχαίτησαν ρωσικά βομβαρδιστικά τα οποία παραβίασαν χώρο ελεγχόμενο από το ΝΑΤΟ.
95
Εξηγήσεις από τη Ρωσία ζήτησε η Φινλανδία για παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή, βρετανικά και νορβηγικά μαχητικά εντόπισαν και αναχαίτησαν ρωσικά βομβαρδιστικά τα οποία παραβίασαν χώρο ελεγχόμενο από το ΝΑΤΟ.
Δύο βρετανικά Tornado F3 αναγνώρισαν δυό ρωσικά βομβαριστικά Tu-160 στη Βόρεια Θάλασσα σε περιοχή που δεν προσδιορίστηκε. Νωρίτερα, νορβηγικά F-16 είχαν εντοπίσει τα Tu-160.
Σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας ένα μεταγωγικό Ilyushin-76 πέταξε το πρωί της Παρασκευής για τρία λεπτά σε βάθος τριών μιλιών (4,5 χιλιόμετρα) μέσα στον εναέριο χώρο της Φιλανδίας, στα νότια της χώρας.
Ο διεθνής εναέριος χώρος στην περιοχή που συνέβη το περιστατικό έχει μικρό εύρος και ανάλογα περιστατικά θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενα λένε οι στρατιωτικοί παρατηρητές.
Ο πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν σε δηλώσεις του ζήτησε από τη Ρωσία να εξηγήσει γιατί συνέβη το περιστατικό αλλά δεν προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία.
«Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να συμβαίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Αμυνας από την πλευρά του τόνισε ότι οι παραβιάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον με διάλογο ανάμεσα στις Αρχές των δύο χωρών.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος της πέταξε στον διεθνή εναέριο χώρο ερευνά πάντως το περιστατικό.
Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν τον Αύγουστο του 2005 και τον Απρίλιο του 2006. Για όλα τα περιστατικά η Ρωσία είχε ζητήσει συγγνώμη το 2006 μετά τις διαμαρτυρίες της Φινλανδίας.
Ρωσικά αεροσκάφη πετούν συχνά από τον θύλακο του Καλίνινγραντ στη Ρωσία παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο των χωρών στη Βαλτική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αφθώδης πυρετός: Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λέσβο
- Ήττα: Καταρρέει το κατηγορητήριο της Μπλέικ Λάιβλι κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι
- Τιμωρία μιας αγωνιστικής σε Ναν, Λεσόρ και Ντόρσεϊ για όσα έγιναν στο ντέρμπι
- Πόρος: Μεγάλες καταστροφές στο Λεμονοδάσος από την κακοκαιρία – Πάνω από 1,5 μέτρο η καθίζηση του εδάφους
- Διαδημοτική συνεργασία για την δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου
- Μπορεί η Κίνα να πατήσει στη Σελήνη πριν από τη NASA;
