Το Ισραήλ φέρεται έτοιμο να απελευθερώσει 100 κρατούμενους της Φατάχ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ σκοπεύει να απελευθερώσει άλλους 100 κρατούμενους, μέλη της Φατάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Maariv. Παράλληλα, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε τον επανασχεδιασμό διαχωριστικού φράκτη σε πόλη της Δ.Όχθης.
91
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ σκοπεύει να απελευθερώσει άλλους 100 κρατούμενους, μέλη της Φατάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Maariv.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, η απελευθέρωση των κρατουμένων αναμένεται να συμπέσει χρονικά με το Ραμαζάνι, το μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.
Οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν δεν πρέπει να έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο Ισραηλινών.
Τον Ιούλιο σε μια κίνηση στήριξης του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς μετά την απώλεια του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας στις 15 Ιουνίου από τη Χαμάς, το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από 250 κρατούμενους της Φατάχ. Χιλιάδες άτομα συνεχίζουν και κρατούνται από το Ισραήλ.
Επανασχεδιασμός διαχωριστικού φράκτη
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σχεδιάσει ξανά την πορεία διαχωριστικού φράκτη στην παλαιστινιακή πόλη Μπίλιν της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για μια συμβολική νίκη των Παλαιστινίων κατοίκων της περιοχής.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κατοίκων του Μπίλιν, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι ο διαχωριστικός φράκτης τους εμπόδιζε από το να έχουν πρόσβαση στο 50% των αγροτικών τους εκτάσεων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ το διαχωριστικό είναι ένα μέτρο ασφαλείας, αλλά οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αποτελεί παράνομη αρπαγή γης.
Οι διαμαρτυρίες για τον φράκτη γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση εδώ και δύο χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Γραφεία: Πόσο πωλείται το τ.μ. – Οι φθηνές, ακριβές περιοχές [γραφήματα]
- Brexit: Πως έφτασε η Βρετανία σε έξοδο από την ΕΕ
- ΗΠΑ: Σε μερικό «shutdown» από τα μεσάνυχτα λόγω αντιπαράθεσης για τη χρηματοδότηση της ICE
- Τι συμβαίνει με Μίτσιτς και Ιτούδη στη Χάποελ Τελ Αβίβ
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Νέες ταινίες: Οσκαρικά φιλμ, καταιγιστική δράση και Άγιος Παΐσιος

