Οι στατίνες δεν μειώνουν τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου
Νέα Υόρκη: Η χρήση στατίνων δεν σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Νέα Υόρκη: Η χρήση στατίνων δεν σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας με επικεφαλής τον Δρ Στέφανο Μπονόβα μελέτησε τη σχέση μεταξύ χρήσης στατίνων και ορθοκολικού καρκίνου μέσω μιας λεπτομερούς βάσης δεδομένων για 18 έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για το θέμα.
Μεταξύ έξι τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, τρεις έδειξαν χαμηλό κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου στην ομάδα θεραπείας και τρεις ανέφεραν υψηλότερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου στην ομάδα θεραπείας.
Η μετά-ανάλυση και των έξι ερευνών δεν προσκόμισε στοιχεία για σχέση μεταξύ χρήσης στατίνων και κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου.
Σημαντικός συσχετισμός μεταξύ χρήσης στατίνων και μετριοπαθούς μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου παρατηρήθηκε στην μετά-ανάλυση εννέα ερευνών, αλλά η διαφορά αυτή δεν ήταν σημαντική όταν οι μελέτες δημοσιεύθηκαν μόνο σε μορφή περίληψης και εξαιρέθηκαν από την ανάλυση.
Όταν δύο ξεχωριστές αναλύσεις μελετήθηκαν, δεν προέκυψε σημαντική σχέση μεταξύ χρήσης στατίνων και κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου.
Ο Δρ Μπονόβας λοιπόν εξηγεί ότι «αφού ολοκληρώσαμε μια σειρά μετά-αναλύσεων διερευνώντας τη σχέση χρήσης στατίνων και κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου, διαπιστώσαμε ότι οι στατίνες δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης όχι μόνο ορθοκολικού αλλά και αιματολογικού, αναπνευστικού ή καρκίνου του μαστού. Ωστόσο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα πρέπει η χρήση των στατίνων να υποβαθμίζει την σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής στην πρόληψη του καρκίνου γενικά».
health.in.gr
- Marfin: «Δεν υπάρχει ταυτοποίηση προσώπων, αλλά κινητών αντικειμένων», λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης
- Βασίλης Κικίλιας: «Για εμάς η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα – Πληρότητες έως και 100%»
- «Οι 12 Ένορκοι»: Για 12η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη
- «Πατριωτική» βενζίνη – Ο Τραμπ, το Ιράν και το μυστήριο του Freedom Fuel Network
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Συντάξεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής
- Άσκηση: Γιατί αργούμε να δούμε αλλαγές;
- Στο τραπέζι παράταση της τριετής φοροαπαλλαγής για τα ενοίκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442