30

Ευρύτερο σχέδιο κατά της χώρας, έλλειψη συντονισμού και ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων «βλέπει» η κοινή γνώμη για το θέμα των πυρκαγιών, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την κυρίαρχη άποψη που καταγράφηκε και σε άλλες μετρήσεις, ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, ενώ καταδεικνύει ένα άκρως περίεργο, αντιφατικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό στοιχείο: το 21% των 1.611 πολιτών που απάντησαν στην έρευνα υποστήριξε ότι για την έκταση που έλαβε το πρόβλημα των πυρκαγιών ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το 60,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές είμαστε σε εθνική κρίση, ενώ το 33,2% εκτιμά ότι είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση.

Το 31% πιστεύει ότι οι φωτιές οφείλονται σε κάποιο ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, ενώ το 23,9% θεωρεί ότι πρόκειται για δουλειά οικοπεδοφάγων. Ωστόσο το 26,8% υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο παραπάνω, το 5,5% χαρακτηρίζει το γεγονός τυχαίο, ενώ χωρίς άποψη είναι το 12,8%.

Oι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την έκταση που έλαβε το πρόβλημα στο κεντρικό κράτος (49,3%), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση(47,5%), στην Πυροσβεστική (24,4%), στις προηγούμενες κυβερνήσεις (21%), στον πρωθυπουργό (9,4%) και στην Αστυνομία(3,3%).

Ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης με τις πυρκαγιές το 28,5% θεωρεί ότι θα μπορούσε να τη διαχειριστεί καλύτερα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, το 24,6% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 11,7% προκρίνει τη λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ το ένα τρίτο (35,2%) δεν εκφράζει άποψη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ