Ακαρπη αναμένεται και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Γκιουλ στην προεδρία
Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται την Παρασκευή στην τουρκική Βουλή με τον Αμπ.Γκιουλ να μην εξασφαλίζει και πάλι την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Βέβαιη άνευ απροόπτου η εκλογή του στις 28 Αυγούστου.
51
Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται την Παρασκευή στην τουρκική Βουλή, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δεν αναμένεται και πάλι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την εκλογή του.
Στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Δευτέρα, ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε συγκεντρώσει μεν τις περισσότερες ψήφους (341), όμως χρειαζόταν όπως και τώρα τη στήριξη 367 βουλευτών επί συνόλου 550 για να εκλεγεί.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είχαν αποσπάσει 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.
Το φιλο-Κουρδικό DTP έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαικό κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ θα απέχει και πάλι.
Ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στην τρίτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 28 Αυγούστου, όπου θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία (276 έδρες), την οποία διαθέτει άλλωστε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος τοποθετείται την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί. Σε αυτόν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Η υποψηφιότητα του Γκιουλ έχει προκαλέσει -λόγω των ισλαμιστικών του καταβολών- την αντίδραση των κεμαλιστών και του στρατού της χώρας
Τον Μάιο η απόπειρα για την εκλογή του Αμπ.Γκιουλ στην προεδρία είχε αποβεί άκαρπη, αλλά η μεγάλη εκλογική νίκη του AKP στις εκλογές της 22ας Ιουλίου έδωσε στον Ερντογάν τη δυνατότητα να προτείνει εκ νέου τον Γκιουλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λύση στην ακμή δίνει ο δερματολόγος – Οι υπόλοιποι έχουν ιδέες
- Ο σκύλος ακούει, μυρίζει, αλλά αντιλαμβάνεται έναν διαφορετικό κόσμο από ό,τι εμείς
- Πάρις Χίλτον: «Κάποτε θεωρούνταν ψυχαγωγία να βρίζεις γυναίκες» – Η φιλία με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και το κοινό τραύμα
- Θεσσαλονίκη: Ομολόγησε ότι στραγγάλισε την Μαρία Αγγελακούδη και την πέταξε στα σκουπίδια, έκρυβε νεκρή την Βίκυ Κουτσάκη
- Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο γυναικών: Μάχη της Ελλάδας με την Ιταλία για την πρωτιά στον όμιλο
- Σωτήρης Καλυβάτσης: Θα ξαναέκανε το Α.Μ.Α.Ν με τον Αντώνη Κανάκη;

