Οι Τούρκοι στρατηγοί τακτοποιούν τα του οίκου τους με ανοικτά τα πολιτικά μέτωπα
Αλλαγές σε ηγετικές βαθμίδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δρομολογούν οι κρίσεις στο στράτευμα της γειτονικής χώρας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των στρατηγών απέναντι στον πρωθυπουργό Ερντογάν. Στη θέση του παραμένει ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ.
37
Αλλαγές σε ηγετικές βαθμίδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δρομολογούν οι κρίσεις στο στράτευμα της γειτονικής χώρας που αρχίζουν την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.
Σε πολιτικό επίπεδο με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των στρατηγών απέναντι στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την εκλογική νίκη του που ελήφθη από τους αναλυτές ως απάντηση των ψηφοφόρων στις παρεμβάσεις των στρατηγών στην πολιτική. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Τα προηγούμενα έτη ο Τούρκος πρωθυπουργός παρίστατο στις κρίσεις, διατυπώνοντας επιφυλάξεις, οι στρατηγοί ωστόσο επιδεικτικά αγνοούσαν τις θέσεις του.
Στη θέση του παραμένει για έναν ακόμη χρόνο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, όπως και οι αρχηγοί του Στρατού Ξηράς και της Χωροφυλακής, στρατηγοί Ιλκέρ Μπάσμπουγ και Ισίκ Κοσάνερ.
Αλλαγές αναμένονται στις ηγεσίες του Ναυτικού και Αεροπορίας με την αποστρατεία των αρχηγών των δύο όπλων ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους. Στη θέση του ναυάρχου Γενέρ Καραχάνογλου, αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού σύμφωνα με την επετηρίδα αναμένεται να διοριστεί ο νυν αρχηγός Στόλου ναύαρχος Μουζαφέρ Μετίν Ατάτς. Αντίστοιχα, στην Αεροπορία αποστρατεύεται ο πτέραρχος Φαρούκ Τζομέρτ και τη θέση του προβλέπεται να καταλάβει ο διοικητής των Σχολών Πολέμου πτέραρχος Αϊντογάν Μπαμπάογλου.
Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ θα παραμείνει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του για έναν ακόμη χρόνο και θα αποστρατευτεί του χρόνου, οπότε συμπληρώνει το όριο του 67ου έτους της ηλικίας του που προβλέπεται για τη θέση αυτή. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, σύμφωνα με τα θέσμια του τουρκικού στρατού, θα τον αντικαταστήσει από το 2008 και για δύο χρόνια ο στρατηγός Μπασμούγ για να τον διαδεχθεί πιθανώς την τετραετία 2010-2014 ο στρατηγός Κοσάνερ, με βαθιές γνώσεις στο Κουρδικό, καθώς έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως επιτελάρχης στις Ειδικές Δυνάμεις και στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου. Η πορεία αυτή του Κοσάνερ θεωρείται ωστόσο επισφαλής και δεν αποκλείεται να επιλεγεί τελικά άλλος διάδοχος στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μετά το 2010.
Οι φετινές κρίσεις κρύβουν και ορισμένες ενδιαφέρουσες προαγωγές. Στο βαθμό του υποναυάρχου προάγεται ο αρχιπλοίαρχος Μουτζαχίτ Σισλίογλου που ήταν η «φωνή» και τα «αυτιά» των Τούρκων στρατηγών στις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάν στο Κυρπιακό. Επίσης προαγωγή αναμένεται να πάρει ο νυν υποστράτηγος που το 1997, είχε βγάλει τα άρματα στους δρόμους μετά το «βελούδινο» πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου που οδήγησε σε πτώση την ισλαμιστική τότε κυβέρνηση του Νετζμετίν Ερμπακάν.
Στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αναμένεται η αποστρατεία του διοικητή της 1ης Στρατιάς (Κωνσταντινούπολη) στρατηγού Φετχί Ρεμζί Τουντζέλ και του διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου (Σμύρνη), στρατηγού Σουκρού Σαρίισικ.
Αλλαγές επίσης αναμένονται στις διευθύνσεις Πληροφοριών, Σχεδιασμού και Επιχειρήσεων του γενικού επιτελείου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σε μια Θεσσαλονίκη ντυμένη στα μαύρα, κάποιες πληγές παραμένουν ανοιχτές
- Ίμια: Συμπεράσματα και διαπιστώσεις
- Ο Αντετοκούνμπο… τρόλαρε εταιρεία προφυλακτικών στα social media: «Δουλεύει το προϊόν σας;» (pics)
- ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9 ώστε να αποφύγετε «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ
- «Η ευαλωτότητα είναι ντροπή»: 8 λόγοι που οι άνδρες δεν κάνουν ψυχοθεραπεία – Και γιατί θα έπρεπε
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Πέθανε ο σύντροφος της Πύρρος Αναγνωστόπουλος – Ήταν μαζί 27 χρόνια

