Γαλλία και Βρετανία προτείνουν μείωση των «πράσινων» φόρων
Η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζονται να ασκήσουν πιέσεις στα υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα λιγότερο επιβλαβή -από την σκοπιά του περιβάλλοντος- προϊόντα.
27
Η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζονται να ασκήσουν πιέσεις στα υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα λιγότερο επιβλαβή -από την σκοπιά του περιβάλλοντος- προϊόντα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Παρίσι την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα πάνε σύντομα στις Βρυξέλλες για να πιέσουν την Κομισιόν να εγκρίνει την περικοπή φόρων στα «πράσινα» προϊόντα.
«Είναι άδικο το γεγονός ότι ένα αυτοκίνητο που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα κοστίζει λιγότερο από ένα αυτοκίνητο που δεν ρυπαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπράουν επισήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα στείλει να σημαντικό μήνυμα στον κόσμο, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι.
Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Φορολογίας, Λέσλο Κόβακς, καλωσόρισε την πρωτοβουλία, ωστόσο είπε ότι πρέπει όλα τα μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ στις συγκεκρικένες κατηγορίες προϊόντων.
Όπως αναφέρουν ειδικοί φορολογικών θεμάτων στους Financial Times, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο έχει αρκετές πρακτικές δυσκολίες (ποια προϊόντα είναι «πράσινα» και ποια όχι) και μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικές διακρίσεις εις βάρος των λιγότερο αναπτυσσόμενων χωρών που χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένη τεχνολογία.
Για παράδειγμα, τα βιοκαύσιμα είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, αλλά έχουν οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές των τροφίμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση στους δρόμους: Σχέδια για flyover στον Κηφισό – Τι εξετάζεται για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους στην Αττική
- ΕΜΣΤ: «Ο Ελληνικός Μήνας στο Λονδίνο 1975, 50 Χρόνια Μετά» – Ημερίδα και εκδηλώσεις
- Ήπειρος: Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς, πλημμύρισαν καλλιέργειες – Ανησυχία ενόψει της νέας κακοκαιρίας
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Φεβρουάριος 2026]
- Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Eξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά – Κατασχέθηκαν πάνω από έξι κιλά κάνναβης
