Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με προβλήματα στο σύστημα πέδησης πετούσε το μοιραίο Airbus στη Βραζιλία

Με προβλήματα στο σύστημα πέδησης πετούσε το μοιραίο Airbus στη Βραζιλία

Νέα στοιχεία ήλθαν στο φως για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Βραζιλίας. Το μοιραίο αεροσκάφος της TAM Airlines που συνετρίβη στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάολο είχε απανεργοποιημένο έναν από τους κινητήρες πέδησης.

51

Νέα στοιχεία ήλθαν στο φως για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Βραζιλίας. Μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι το μοιραίο Airbus 320 της TAM Airlines προσγειώθηκε με ταχύτητα μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή ότι είχε απενεργοποιημένο έναν από τους κινητήρες πέδησης.

Υπάρχει έντονη φημολογία, αλλά καμία επιβεβαίωση για τα αίτια του δυστυχήματος στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάολο. Από την πρώτη στιγμή ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας μίλησαν για προαναγγελθείσα τραγωδία εξαιτίας του μικρού και ολισθηρού διαδρόμου προσγείωσης στο αεροδρόμιο.

Η ΤΑΜ Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, υποστηρίζει πως η απενεργοποίηση του κινητήρα πέδησης ακολούθησε τις απαιτούμενες διαδικασίες συντήρησης.

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας Ρούι Αμπάρο δήλωσε πως το πρόβλημα στον έναν από τους δύο αυτούς κινητήρες, που βοηθούν το αεροσκάφος να σταματήσει, παρουσιάστηκε τέσσερις ημέρες πριν από το δυστύχημα.

Ο ίδιος, όμως, επισήμανε πως τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν για δέκα ημέρες με αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τους κανόνες συντήρησης της Airbus, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας.

Η ΤΑΜ ισχυρίζεται πως η απενεργοποίηση ενός από τους κινητήρες πέδησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων Ζορζ Κενσούλ Φίλο επισήμανε από την πλευρά του πως για να γίνει γνωστό αν το πρόβλημα αυτό συνέβαλε στο δυστύχημα πρέπει να «εντοπιστεί ποιά χρονική στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτός».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 187 ανθρώπων. Από αυτούς έχουν ανασυρθεί οι σοροί 183. Περισσότεροι από 200 εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους στο δυστύχημα, αλλά όπως ανακοίνωσε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία θα χρειαστούν 30 ημέρες για να αναγνωριστούν τα θύματα.

Την Παρασκευή πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη χώρα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο