
Αντιευρωπαϊκός συνασπισμός από δύο μικρά κυβερνητικά κόμματα στην Πολωνία
Αντιευρωπαϊκό μπλοκ μέσα στην κυβέρνηση της Πολωνίας και ενιαίο σχηματίζουν δύο από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες τους. Την απόφαση έλαβαν η Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών και το Κόμμα της Αυτοάμυνας.
95
Αντιευρωπαϊκό μπλοκ μέσα στην κυβέρνηση της Πολωνίας και ενιαίο σχηματίζουν δύο από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες τους τη Δευτέρα.
Την απόφαση έλαβαν η συντηρητική, καθολική Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών με αρχηγό τον Ρόμαν Γκιέρτιχ και το Κόμμα της Αυτοάμυνας του Αντρέι Λέπερ που επικεντρώνεται στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
Στο εξής, το νέο κόμμα θα ονομάζεται Λίγκα και Αυτοάμυνα ενώ τα αρχικά το κόμματος στα πολωνικά (LiS) σημαίνουν «αλεπού». «Το κόμμα θα έχει τη δύναμη του λιονταριού και την πονηριά της αλεπούς», τόνισε σχετικά ο Ρ.Γκιέρτιχ.
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί που εκλέχτηκαν με το Κόμμα της Αυτοάμυνας αποφάσισαν να παραιτηθούν αλλά ο αρχηγός του κόμματος απέρριψε την απόφασή τους και πρόκρινε την συνεργασία με τη Λίγκα.
Στο προσεχές διάστημα θα προετοιμάσουν το πρόγραμμα με σκοπό την κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές.
Μία εβδομάδα νωρίτερα ο Λέπερ αποπεμφθεί από την κυβέρνηση όπου κατείχε την θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού Γεωργίας λόγω εμπλοκής του σε υπόθεση διαφθοράς. Ο Λέπερ δηλώνει αθώος.
Σκοπός των κομμάτων είναι να καθυστερήσουν την εισαγωγή του ευρώ ενώ εκφράζουν και την αντίθεσή τους στην νέα Συνθήκη της ΕΕ που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας και λήψης αποφάσεων εντός της Ένωσης.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν τα δύο κόμματα θα φτάσουν ως τις εκλογές συνασπισμένα.
Η ανακοίνωση της συγχώνευσης δεν ανησύχησε τον πρωθυπουργό Γιάροσλαβ Καζίνσκι που δεν διέβλεψε κίνδυνο για την κυβέρνηση ή για το κόμμα του.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τα σενάρια ως το φινάλε της Euroleague: Πώς βγαίνει πρώτος ο Ολυμπιακός, μέχρι 6η θέση ο Παναθηναϊκός
- Γιορτή σήμερα 4 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]
- Euroleague: Ο Μπαρτζώκας έγραψε ιστορία με 300 ματς στο πάγκο του Ολυμπιακού
- Ανάρπαστα μικρά και μεσαία διαμερίσματα
- Μπαρτζώκας: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις αυτό το ματς με τα επόμενα»


