
Εγκρίθηκε η αποστολή επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στη Βόρειο Κορέα
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενέκρινε τη Δευτέρα την αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να επιβλέψουν τη διαδικασία του κλεισίματος του πυρηνικού αντιδραστήρια στην Γιονγκμπιόν.
91
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενέκρινε τη Δευτέρα την αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να επιβλέψουν τη διαδικασία του κλεισίματος του πυρηνικού αντιδραστήρια στην Γιονγκμπιόν.
Το συμβούλιο που αποτελείται από 35 χώρες- μέλη πήρε την απόφαση με βάση την αναφορά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Όλι Χάινονεν.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Χάινονεν επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στην Γιονγκμπιόν, ενώ συμφωνήθηκαν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλείσουν οι τέσσερις εγκαταστάσεις στη Βόρειο Κορέα.
Ο Ελ Μπαραντέι χαιρέτισε την επιστροφή στη Β.Κορέα και δήλωσε ότι αυτή είναι η αρχή μιας μακράς και περίπλοκης διαδικασίας. «Η προσδοκία μας είναι ότι σε μια βδομάδα ή δύο θα μπορούμε να πάμε εκεί» προσέθεσε ο Ελ Μπαραντέι.
«Το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς μας, δεν θα διαρκέσει πολύ χρόνο, ίσως μόλις μερικές ημέρες, αλλά μετά θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε κάμερες και να τοποθετήσουμε άλλο εξοπλισμό προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να ελέγχουμε το κλείσιμο των εγκαταστάσεων» δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.
Η αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Β.Κορέα αναμένεται να κοστίσει πέντε εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια, χρήματα που ο Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι δεν θα δυσκολευτεί να βρει.
Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ είχαν εκδιωχθεί από τη Β.Κορέα το 2002. Η επιστροφή τους είναι βασικό κομμάτι της συμφωνίας που επετεύχθη τον Φεβρουάριο.
Σε αντάλλαγμα για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων η ΙΑΕΑ θα λάβει οικονομική και ενεργειακή βοήθεια. Το πρώτο φορτίο πετρελαίου (6.200 τόνοι) αναμένεται να φτάσει από την Νότιο Κορέα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μετράει αγωγές η Κάιλι Τζένερ – Ακόμη μία οικιακή βοηθός καταγγέλλει κακομεταχείριση
- Διάβασμα, συζητήσεις, ακαταστασία: Οι συνήθειες που δείχνουν υψηλό IQ
- Η μάχη των μεταγωγικών: C-130 και C-390 ανταγωνίζονται για την κατάκτηση των ελληνικών αιθέρων
- Η ερωτική χημεία των Τζένιφερ Λόπεζ και Μπρετ Γκόλντσταϊν στην οθόνη
- Δημογραφικό: Ραγδαία ανατροπή της κρίσιμης αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους
- Κομισιόν: Άμεση στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση





