Συμφωνία «στρατηγικής σύνδεσης» ΕΕ – Βραζιλίας υπεγράφη στη Λισαβόνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βραζιλία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν μια «προνομιακή σχέση», υπογράφοντας συμφωνία «στρατηγικής σύνδεσης», καθεστώς αντίστοιχο αυτού που διέπει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βραζιλία συμφώνησαν χθες Τετάρτη να αποκαταστήσουν μια «προνομιακή σχέση», υπογράφοντας συμφωνία «στρατηγικής σύνδεσης».
«Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ανέλαβε, την Κυριακή, την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Ο κ. Σόκρατες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ήταν οι οικοδεσπότες της συνόδου, στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και η αρμόδια επίτροπος για τις διεθνείς σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βαλντνέρ.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προετοίμαζε τη σύνοδο επί εννέα μήνες και η ΕΕ και η Βραζιλία συνυπέγραψαν τη συμφωνία «στρατηγικής σύνδεσης», καθεστώς αντίστοιχο αυτού που διέπει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
Στη σύνοδο τέθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, από το πολυμερές εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν στενότερη συνεργασία όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.
Η Βραζιλία θέλει από την ΕΕ να μειώσει τις επιδοτήσεις της σε αγροτικά προϊόντα -ώστε να ευνοήσει τις εξαγωγές της-, ενώ, μεταξύ άλλων, η ΕΕ επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την λατινοαμερικανική εμπορική ένωση Mercosur και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προσπάθεια της Βραζιλίας να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα.
Ο κ. Λούλα είχε, λίγο πριν τη σύνοδο, συνάντηση με Βραζιλιάνους και Ευρωπαίους επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας