Αρνείται ο Σιράκ να καταθέσει για το «καυτό» σκάνδαλο Clearstream
Ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκε να προσέλθει ως μάρτυρας ενώπιον δικαστών για να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο Clearstream, την καταγγελλόμενη συνωμοσία σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί που χρονολογείται από το 2004. Ο Σιράκ επικαλείται νομική προεδρική ασυλία.
51
Ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκε να προσέλθει ως μάρτυρας ενώπιον δικαστών για να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο Clearstream, την καταγγελλόμενη συνωμοσία σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί και άλλων προσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της Γαλλίας που χρονολογείται από το 2004. Ο Ζακ Σιράκ επικαλείται νομική προεδρική ασυλία.
Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί «βρώμικο πολιτικό κόλπο» και κατά πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Europe I οι δικαστές Ζαν-Μαρί Υ και Ανρί Πον, που έχουν τεθεί επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο, ήλπιζαν να πάρουν κατάθεση από τον Σιράκ στα τέλη Ιουλίου.
Σε ανακοινωθέν του γραφείου του Ζακ Σιράκ αναφέρεται πως είχε συνταγματικά κατοχυρωμένη νομική ασυλία επί προεδρίας του και συνεπώς «δεν μπορεί να διαταχθεί να δώσει κατάθεση για πράγματα που έκανε ή γνώριζε στη διάρκεια της θητείας του».
Ο 74χρονος Σιράκ αποχώρησε από την ενεργό πολιτική την 16η Μαΐου έπειτα από 12 χρόνια στο τιμόνι της Γαλλίας. Η προεδρική νομική ασυλία του έληξε τα μεσάνυκτα της 16ης Ιουνίου, ένα μήνα μετά τη λήξη της θητείας του.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 1994 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και διεκδικητής του χρίσματος για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.
Στους λογαριασμούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν, ύψους 2,8 δις δολαρίων, το 1991. Η γαλλική Δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.
Για την υπόθεση έχει ήδη καταθέσει ως μάρτυρας ο τέως πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, πολιτικός αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί τον οποίο και στήριξε ο Σιράκ καθ όλη τη διάρκεια των αποκαλύψεων.
Οι υποψίες για το ρόλο του Ντε Βιλπέν εδράζονται στο γεγονός ότι την εποχή που διατελούσε υπουργός διέταξε τουλάχιστον δύο μυστικές έρευνες γύρω από την υπόθεση Clearstream χωρίς να ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό και τους δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση, και γνωρίζοντας πως οι κατηγορίες εις βάρος του Σαρκοζί ήταν ψευδείς.
Σκιές άρχισαν να πλανώνται και γύρω από τον Ζακ Σιράκ μετά από καταγγελίες ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή για τις μυστικές έρευνες.
Σύμφωνα με την πολιτική και σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, οι δικαστές επιθυμούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο Σιράκ σχετικά με τις σημειώσεις του κορυφαίου αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών Φιλίπ Ροντό, που καταδεικνύουν ότι η έρευνά του για το θέμα το 2004 διεξαγόταν κατόπιν εντολής του τότε προέδρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Βόρεια Ιρλανδία: Η πρωθυπουργός προτείνει δημοψήφισμα για ένωση με την Ιρλανδία
- «Όλα ήταν καλύτερα το 2016»: Το trend που έχει καταλάβει τα social media – Γιατί εξιδανικεύουμε το παρελθόν;
- Πώς ένα T-Shirt μιας ταινίας αγαπήθηκε από τους προοδευτικούς της Βραζιλίας: «Σχεδόν κάθε μέρα εξαντλούνται»
- Μπαρτζώκας: «Αυτά θα δώσει ο Τζόσεφ στον Ολυμπιακό» (vid)
- Αρχεία Επστάιν: Παραιτήθηκε πρώην υπουργός της Σλοβακίας και έμπιστος του Φίτσο λόγω αποκαλύψεων
- Πώς τα ΑΙ ταξιδιωτικά site στέλνουν τους τουρίστες σε μέρη που… δεν υπάρχουν