Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην Ηρακλειά η πρώτη στον κόσμο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης

Στην Ηρακλειά η πρώτη στον κόσμο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης

Έτοιμη είναι η πρώτη παγκοσμίως μονάδα αφαλάτωσης, που θα λειτουργεί στη θάλασσα, ανοικτά της Ηρακλειάς. Η ελληνική κατασκευή, που ονομάστηκε Υδριάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

92

Έτοιμη είναι η πρώτη παγκοσμίως μονάδα αφαλάτωσης, που θα λειτουργεί στη θάλασσα ανοικτά της Ηρακλειάς. Η πλωτή ανεμογεννήτρια έχει το πλεονέκτημα ότι τοποθετείται σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά, όπου η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ μεγαλύτερη και σταθερή.

Η ρυμούλκησή της ξεκίνησε το Σάββατο από ειδικό σκάφος και αναμένεται σύντομα να φθάσει στην Ηρακλειά, όπου πρόκειται να λειτουργήσει.

«Τώρα αρχίζουμε την κατασκευή άλλων τριών πολύ μεγαλύτερων πλωτών ανεμογεννητριών, τριπλής παραγωγικότητας. Θα εγκατασταθούν στη Σύμη, στην Αμοργό και σε κάποιο κυκλαδονήσι και θα παράγουν από 200 κυβικά μέτρα νερό, η κάθε μία» αναφέρει στα «Νέα» της Δευτέρας ο Νάσος Βατίστας, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Oμάδας Διαχείρισης της ανεμογεννήτριας.

Η ελληνική κατασκευή, που ονομάστηκε Υδριάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ χαμηλό κόστος. Ωστόσο, όταν αυξηθεί η τουριστική κίνηση και οι ανάγκες ύδρευσης, είναι πιθανόν να χρειαστεί και πάλι τροφοδοσία του νησιού με τα γνωστά νερουλάδικα, τα οποία πωλούν το νερό προς 10 ευρώ το κυβικό.

Σημειώνεται ότι, εφεδρικά και επικουρικά έχει εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ η μονάδα είναι αυτόνομη και δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με δίκτυο της ΔΕΗ. Oι πλωτήρες της εξέδρας είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να επιτρέπουν τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες, έτσι η παραγωγή πόσιμου νερού είναι συνεχής.

Η Υδριάδα αποτελείται από τέσσερις περιφερειακούς κυλινδρικούς πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό δικτύωμα, σε μια γεωμετρία που ελαχιστοποιεί την επίδραση των κυμάτων.

Η κατασκευή έχει το ύψος μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων, ζυγίζει 150 τόνους και κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το κόστος των επόμενων πλωτών ανεμογεννητριών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ, και αυτό επειδή το πρωτότυπο είναι πάντοτε ακριβότερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024