Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο-σοκ με σκηνές κακοποίησης μεταναστών μέσα σε αστυνομικό τμήμα

Βίντεο-σοκ με σκηνές κακοποίησης μεταναστών μέσα σε αστυνομικό τμήμα

Κατεπείγουσα ποινική και διοικητική διαδικασία έπειτα από βίντεο-σοκ που είδε το φως της δημοσιότητας με σκηνές εξευτελισμού και κακοποίησης αλλοδαπών μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Σε διαθεσιμότητα ο δράστης και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας, ενώ σχηματίζεται δικογραφία. Δήλωση Καραμανλή.

28

Κατεπείγουσα ποινική και διοικητική διαδικασία διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έπειτα από βίντεο-σοκ που είδε το φως της δημοσιότητας με σκηνές εξευτελισμού και κακοποίησης αλλοδαπών μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας τον Ιούνιο του 2006.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας άντρας να χτυπάει και να υποχρεώνει δύο αλλοδαπούς, που είχαν συλληφθεί για κλοπή, να χτυπιούνται μεταξύ τους και να υβρίζονται. Υπάρχουν άλλοι δύο αστυνομικοί: ένας ένστολος που παρακολουθεί και ένας που τραβάει τη σκηνή σε βίντεο με το κινητό του.

Το βίντεο, διάρκειας περίπου πεντέμισι λεπτών φέρεται να στελνόταν επί αρκετό καιρό από κινητό σε κινητό, ώσπου δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημοφιλή ιντερνετική υπηρεσία βίντεο.

Ιδιαίτερα οργισμένος για το περιστατικό φέρεται ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο οποίος έδωσε άμεσα εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα.

«Η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας» τόνισε ο κ. Πολύδωρας.

«Οι υπεύθυνοι αστυνομικοί θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ήδη τίθεται σε διαθεσιμότητα ο αρχιφύλακας, δράστης του επεισοδίου, και μετακινείται ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας.

»Η μεταχείριση των κρατουμένων πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο δικαιώματά τους.

»Κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας θα αντιμετωπίζεται με την μέγιστη αυστηρότητα προκειμένου να μη δημιουργείται ούτε η ελάχιστη σκιά στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ως προς το ποινικό μέρος σχηματίζεται δικογραφία που υποβάλλεται αμέσως στον εισαγγελέα, τόνισε.

Τη Δευτέρα, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταβούν στον Κορυδαλλό για να πάρουν κατάθεση από τα θύματα του βασανισμού και την ίδια ημέρα θα αρχίσουν να καταθέτουν και οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας.

Αντίστοιχα μέτρα υποσχέθηκε και για τους άλλους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν απαθείς -βιντεοσκοπώντας- το βασανισμό των μεταναστών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ακόμα πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε να εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι του βασανισμού.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι «η παραίτησή μου είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του πρωθυπουργού».

»Δεν ζήτησα ποτέ μου υπουργεία» τόνισε. «Είναι ένα ατύχημα για την Αστυνομία» είπε ακόμα, διευκρινίζοντας ότι αυτό το περιτατικό προσβάλει την Αστυνομία.

Καραμανλής: Ουδείς έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση του νόμου

Κατά την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός καταδίκασε το περιστατικό.

«Θθέλω να πω και κάτι ακόμα σε αυτό το χώρο του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός επιβάλλει καθημερινό αγώνα σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής».

»Όλοι οι Έλληνες συγκλονισμένοι μάθαμε σήμερα ένα απαράδεκτο για τα δημοκρατικά μας ήθη περιστατικό. Ένα περιστατικό που προσβάλλει την ελληνική Πολιτεία. Ουδείς έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση του νόμου».

»Και σε κανέναν δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να σπιλώνει τον Πολιτισμό της χώρας μας, να αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας».

«Ο κ. Καραμανλής, αντί να μιλήσει για το περιστατικό του βασανισμού κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ως πρωθυπουργός, επέλεξε, μιλώντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, να αναφερθεί παρεμπιπτόντως στο μείζον αυτό θέμα υιοθετώντας τον ρόλο του κοινωνικού σχολιαστή» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

«Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, ως έχοντα την ευθύνη πράξεων και παραλείψεων, που δεν αφορούν μόνον τους υπουργούς του, αλλά την ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών. Θα αναλάβει άραγε κανείς ποτέ από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρούμενου, την πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην χώρα;» προσέθεσε.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Η κυβέρνηση, έχει βαριά ευθύνη για την κομματικοποίηση της Αστυνομίας και τα φαινόμενα διάλυσης στους κόλπους της» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. «Ο Έλληνας πολίτης, αισθάνεται απροστάτευτος στην πόλη και την ύπαιθρο. Το αίσθημα ασφαλείας έχει εκλείψει. Ταυτόχρονα, η ευνοιοκρατία των ημετέρων αποχαλινώνει συμπεριφορές στους κόλπους της Αστυνομίας που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

»Προσθέτως, η ατιμωρησία αστυνομικών που ευθύνονται για βάναυσες παραβιάσεις δικαιωμάτων τύπου «ζαρντινιέρας», συμβάλει στην χωρίς συνέπειες επανάληψη αυτών των κρουσμάτων αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας. Η πολιτική και επιχειρησιακή ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή ανικανότητα της κομματικά διορισμένης ηγεσίας της Αστυνομίας, γεννά μείζον θέμα για την ασφάλεια του πολίτη. Οι ευθύνες του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα και της κυβέρνησης είναι αυτονόητες και αυταπόδεικτες. Και ο κ. Καραμανλής, αντί να διαρρέει τη δυσαρέσκειά του, έχει ο ίδιος στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησής του» καταλήγει ο κ. Ευθυμίου.

To KKE με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «το περιστατικό με τον βασανισμό από την Ασφάλεια των δύο Αλβανόπουλων, που ήρθε στην επιφάνεια, δε φτάνει να προκαλεί αισθήματα οργής και αγανάκτησης, ούτε ξεπλένεται με τις όποιες τιμωρίες των βασανιστών. Το θέμα είναι βαθύτερο και βαθιά πολιτικό και δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Δείχνει το καθεστώς που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και τη διαπαιδαγώγηση των μελών τους, άρα αναδείχνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων και της σημερινής της ΝΔ. Το ΚΚΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο γεγονός και καλεί τον λαό να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα».

«Εξεγείρεται κάθε δημοκρατική συνείδηση μπροστά στις σκηνές τύπου φυλακών Αμπού Γκράιμπ, που είδαν το φως στο Διαδίκτυο. Σκηνές βαρβαρότητας από βασανιστήρια σε βάρος ανηλίκων αλλοδαπών σε Αστυνομικό Τμήμα, που έχει γνωστό βεβαρημένο παρελθόν. Το κακό έχει παραγίνει. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Τι περιμένει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για να παραιτηθεί;» δήλωσε από τον ΣΥΝ ο κ. Π.Τριγάζης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024