Σάββατο 25 Ιουλίου 2026
weather-icon 20o
Σε αύξηση δαπανών για ενοίκια ίσως οδηγήσει το ν/σ για τα ακίνητα του Δημοσίου

Σε αύξηση δαπανών για ενοίκια ίσως οδηγήσει το ν/σ για τα ακίνητα του Δημοσίου

Η πρακτική που επιλέγεται μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δαπανών του Δημοσίου για στέγαση (ενοίκια), τονίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Η πρακτική που επιλέγεται μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δαπανών του Δημοσίου για στέγαση (ενοίκια), τονίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου (sale & lease back).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αν και ασχολείται με ζητήματα που κρίνονται αναγκαία με την οργάνωση του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και με ζητήματα εκσυγχρονισμού της αγοράς ακινήτων, τελικά δεν στηρίζεται σε μία τεκμηριωμένη γνώση της αγοράς, αλλά ούτε και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».

Κατά την άποψη του ΤΕΕ, πρέπει να προηγηθεί μία εμπεριστατωμένη διερεύνηση των αναγκών του Δημοσίου για στέγαση και του τρόπου προσδιορισμού των αναγκών αυτών σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα.

Όπως επισημαίνει, «με δεδομένες τις τάσεις συγκέντρωσης που παρατηρούνται σε κάθε αγορά και στη προκείμενη εκφράζονται από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τους πιθανούς ξένους επενδυτές, αλλά και τις εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται στενά με μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα, είναι δυνατόν τα ακίνητα του Δημοσίου να προκαλέσουν τάσεις ανόδου των τιμών πρώτα στην αγορά εξειδικευμένων κτιρίων και στη συνέχεια στο σύνολο της αστικής γης. Κάτι τέτοιο, όμως, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις επενδύσεις σε άλλους τομείς και κλάδους της οικονομίας».

Το ΤΕΕ αναφέρει ακόμα ότι «μακροχρόνια είναι πιθανόν η όλη πρακτική που επιλέγεται, να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δαπανών του Δημοσίου για στέγαση, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα αντισταθμιστεί από την αξιοποίηση των χρηματικών πόρων που θα εισπραχθούν από την πώληση των ακινήτων του Δημοσίου».

Το ΤΕΕ θεωρεί πως «σε μια χώρα χωρίς εθνικό κτηματολόγιο, χωρίς θεσμοθετημένο χωροταξικό πλαίσιο, χωρίς ουσιαστική καταγραφή λειτουργικών αναγκών και στρατηγική επενδύσεων, δεν είναι εφικτή η δραστηριοποίηση του ελληνικού κράτους στην αγορά των ακινήτων, γεγονός που επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους».

Τονίζει ακόμα ότι «το ελληνικό κράτος δεν μπορεί παρά να είναι θεματοφύλακας της περιουσίας των πολιτών, κομμάτι της οποίας είναι και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Ιουλίου 2026
Cookies