Εντοπίστηκαν καρκινικοί παράγοντες κινδύνου για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Νέα Υόρκη: Τα άτομα με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αμερικανοί ερευνητές εντόπισα μερικούς από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αμερικανοί ερευνητές εντόπισα μερικούς από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterolgy, ο Δρ Έντουαρντ Λοφτους και οι συνεργάτες του στην Κλινική Μάγιο στη Μινεσότα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 43 πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με όγκου στο παχύ έντερο και 102 όμοιους ασθενείς χωρίς όγκους.
Εντόπισαν αρκετούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Η παρουσία πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας (η νόσος περιλαμβάνει τη δημιουργία ουλών των χοληφόρων πόρων στο εσωτερικό και εξωτερικό του ήπατος), σχεδόν επταπλασιάζει τον κίνδυνο.
Οι συχνές εξάρσεις της νόσου και οι 12 μήνες ή και περισσότερο συνεχών συμπτωμάτων αύξαναν επίσης τον κίνδυνο.
«Τα στοιχεία μας ταιριάζουν με αυτά που δείχνουν ότι ο βαθμός της χρόνια φλεγμονής στο παχύ έντερο είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου», εξηγεί ο Δρ Λοφτους.
health.in.gr
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442